Dostupni linkovi

Srbi optužili UNMIK i Vladu za prevaru


Predstavnici kosovskih Srba neće učestvovati u procesu decentralizacije vlasti, sve dok se ne omogući da aktivno utiču na taj proces, izjavio je za Radio Slobodna Evropa Oliver Ivanović, šef “Srpske liste za Kosovo i Metohiju”. Ivanović je rekao kako bi nove opštine sa većinskim srpskim stanovništvom trebalo da obuhvate i okolna sela, te je optužio administraciju UNMIK-a i privremene institucije kako žele da pilot-opštine učine beznačajnim:

“Gračanica i Parteš je očigledna prevara i namera UNMIK-a i privremenih institucija da minimiziraju to i da se potpuno beznačajnim učini projekat oko pilot-opština. U takvom projektu mi ne možemo učestvovati.”

Šef UNMIK-a je krajem jula potpisao administrativnu Uredbu o realizaciji pilot-projekata kao test faze formiranja pet novih opština, to su Gračanica i Parteš, sa većinskim srpskim stanovništvom, Mamuša sa većinskim turskim, te Junik i Đeneral Janković sa većinskim albanskim stanovništvom. Prema toj uredbi, moguće je da jedna pilot-opština ima više katastarskih zona ili više od jednog sela, ali je pitanje granica novih opština ostalo otvoreno. Vlada Kosova je istakla kako se zalaže da u probnoj fazi jedna opština obuhvati jedno selo, ali kosovski Srbi zahtevaju da te opštine obuhvate i okolna sela.

Ivanović kaže da Srbi neće učestvovati u decentralizaciji, ukoliko ne mogu da utiču na taj proces:

“Teško je da se predvidi kako će taj proces ići bez Srba. Objektivno, to je gotovo nemoguće. I druga stvar je da mi jednostavno ne želimo da budemo prevareni u svemu tome. Mi ne želimo da izigravamo dekoraciju, mi želimo učešće, sa mogućnošću da se utiče i na procese, ali i na koncept decentralizacije.”

Kontakt grupa je nedavno vladi Kosova prenela uznemirenje zbog usporenog ritma u procesu decentralizacije. Međutim, premijer Bajram Kosumi je rekao kako Vlada ne može da pronađe kandidate za odbornike u probnim opštinama, optuživši Beograd za opstrukciju tog procesa, jer poziva Srbe da se ne uključe u taj proces. I šef američke kancelarije u Prištini Filip Goldberg izjavio je kako je činjenica da Beograd ne sarađuje. Dragiša Krstović, član Srpske liste, kaže da je Beograd odgovoran što Srba nema u kosovskim institucijama:

“Mislim da Srbi treba da sarađuju u svim procesima na Kosovu, pre svega u procesu decentralizaciije i u procesu povratka. Srba za sada tamo nema. Mislim da je zvanični Beograd itekako odgovoran zato što Srba tamo nema i, nažalost, kako mi se čini i kako stvari teku, što se zvaničnog Beograda tiče, Srba jos dugo neće biti u institucijama Kosova.”

U međuvremenu, administracija Ujedinjenih nacija na Kosovu je izrazila nadu da će u narednom periodu doći do napretka u procesu decentralizacije. Šaron Mekferson, portparol UNMIK-a:

“UNMIK bi bio srećan da vidi rezultate u procesu decentralizacije u skorijoj budućnosti”, kaže Mekferson, ističući kako UNMIK izražava nadu da bi učešće Srba u institucijama pomoglo da se proces definisanja konačnog statusa pokrene napred.”
XS
SM
MD
LG