Dostupni linkovi

Masovna hapšenja nakon napada u Egiptu


Još se ne zna tačan broj žrtava terorističkih napada na poznato egipatsko ljetovalište Charm el-Cheikh na Crvenom moru. Dok se iz bolničkih izvora tvrdi da je poginulo 88, uglavnom Egipćana, vlasti kažu da ih je 75, a ministar zdravlja Egita govori o 63 poginule osobe. Povrijeđenih je oko 200.

Egipat je pokrenuo potjeru za jednim muškarcem, kojeg se sumnjiči za napad. Egipatske snage reda uhapsile su 70 osoba na Sinaju, saopštili su izvori sigurnosti. Među uhapšenim nalaze se i oni koji su nedavno oslobođeni, u okviru istrage o napadima od 7. oktobra 2004. u drugom ljetovalištu na Sinaju, Tabi, kada su ubijene 34 osobe. Ovi, dosad najtragičniji napadi u zemlji, zadali su težak udarac režimu Hosni Mubaraka, koji je sve više izložen islamističkom terorizmu.

"Ovaj kukavički, teroristički akt, koji ima za cilj da destabilizira Egipat, samo će pojačati našu odlučnost u borbi protiv terorizma", rekao je Mubarak u svom televizijskom obraćanju, nakon posjete mjestu tragedije.

Odgovornost za napade, koji su ciljali Hotel, parking i jednu pijacu Starog grada, preuzela je grupa povezana s Al Qaidom.

"Ova operacija je odgovor snagama zla koje ubijaju muslimane u Iraku, Afganistanu, Palestini i Čečeniji", navodi se u saopćenju grupe Al Qaida.

Kompletna međunarodna zajednica osudila je ove napade, a ugledni predstavnik šiitskog Islama u Libanonu Sejed Mohamad Husein Fadlalah objavio je danas fetvu kojom zabranjuje atentate na civile:

"Zabranjujemo barbarska djela usmjerena protiv nevinih koji nemaju nikakve veze s političkim zahtjevima terorista", objavio je šeik Fadlalah. "Nije riječ o mučeničkim, nego o barbarskim samoubičakim djelima, čiji će autori biti kažnjeni od Boga", kaže se u tekstu fetve.

Forenzičari nastavljaju svoj rad na identificiranju tijela žrtava napada Ljekarski izvori navode da su neka tijela ugljenisana i teško ih je identificirati, upozoravajući da bi bilans mrtvih mogao biti teži, jer se neki povrijeđeni nalaze u kritičnom stanju.
XS
SM
MD
LG