Dostupni linkovi

Ukidaju se entitetska ministarstva odbrane


Predsjedništvo BiH postiglo je sporazum o svim važnijim pitanjima oko reforme odbrane, kaže član Predsjedništva Sulejman Tihić. On je najavio da bi članovi Komisije za reformu odbrane u ponedjeljak trebali potpisati taj sporazum:

“Ovim reformama odbrambenog sistema dobijamo jednu jedinstvenu vojsku, jedno ministarstvo i jednu komandu, finansiranje sa državnog nivoa. Dobijamo i sistem pukova, koji baštini tradiciju, historiju, nacionalne i druge vrijednosti, koji će svoje djelovanje imati u pješadijskim jedinicama i koji neće imati nikakve operativne, niti administrativne nadležnosti. “

Ukoliko se sporazum sprovede bez izmjena, uslovi za ulazk u NATO će biti ispunjeni, kaže Tihić:

“Tako da je ovo jedan veliki i važan događaj i velika pobjeda domaćih političkih snaga kad su u pitanju reforme i naš evropski put, odnosno članstvo u euroatlantskim integracijama. Nadam se da će taj sporazum biti realizovan na način kako je to u sporazumu i predviđeno.”

Predsjedništvo nije razmatralo krizu u Vijeću ministara, smatrajući, kaže Tihić, da bi taj problem trebao da riješi predsjedavajući Adnan Terzić sa političkim strankama iz RS-a.
XS
SM
MD
LG