Dostupni linkovi

Hoće li biti smene specijalnog tužioca?


Da li se vrše politiki pritisci i zašto da bi došlo do smene specijalnog tužioca Jovana Prijića, kao što tvrde Vladan Batić, “Pokret 5. oktobar”, Tadićeva Demokratska stranka i deo političke javnosti, ili se naprotiv takvi pritisci ne vrše, nego se lansiranjem priča o navodnim pritiscima, vrši pritisak na sudske organe, pre svega u procesu za ubistvo premijera Zorana Đinđića?

Slučaj je posebno ispolitizovan nakon hapšenja Dejana Milenkovića Bagzija i najave da će dobiti status zaštićenog svedoka. Razgovarajući sa predstavnicima radikalno suprotstavljenih stajališta o ovoj temi, stiče se utisak da do smene specijalnog tužioca ipak neće doći, ali da je kolateralna šteta oduzimanje obezbeđenja Vladanu Batiću, bivšem ministru pravde, što gospodin Batić tumači kao “odmazdu ministra policije Dragana Jočića”, zbog Batićevih istupanja u javnosti, a u vezi sa pritiscima političkih struktura da se Jovan Prijić smeni. Vladan Batić za naš program ističe:

“Ja sam pre nekoliko dana dobio informaciju upravo iz vrha vlasti da je ideja da se smeni specijalni tužilac za organizovani kriminal, odnosno pošto mu ističe mandat 21. jula, da se izabere novi.”

Kome i zašto bi smetao Jovan Prijić? Vladan Batić:

“Iz više razloga. Što je Prijić nepotkupljiv, što Prijić ne dozvoljava ničije uticaje, što radi onako kako treba da radi specijalni tužilac za organizovani kriminal, rekao bih ni po babu ni po stričevima, što je pokrenuo neke postupke protiv finansijske mafije, čiji su rodonačelnici upravo u vrhu vlasti, što je predložio Dejana Milenkovića Bagzija za zaštićenog svedoka, a njegovim svedočenjam mnogi ljudi u vrhu vlasti mogu imati i te kakvih problema. Pre svega ministar Jočić, zatim Rade Bulatović, a onda verovatno i neki drugi.”

Milorad Mirčić, predsednik Odbora za bezbednost Skupštine Srbije smatra da se ovaj slučaj politizuje, da se, kako Mirčić kaže, propali političari preko lansiranja takvih priča samoreklamiraju i ističe:

“Što se mene tiče, kamo lepe sreće da je odmah smenjen Prijić. Čovek koji temelji jedan sudski proces na tri opuška, na izveštaju veštaka koji govore da se zrno raspalo od štapa Zorana Đinđića, to je smešno.”

Đorđe Mamula, advokat i poslanik Demokratske stranke Srbije u Skupštini Srbije, ističe da je srž cele priče “da se vrši pritisak na sud da se Dejanu Milenkoviću da status zaštićenog svedoka”. Milan Marković, potpredsednik Skupštine Srbije i funkcioner Demokratske stranke:

“Još od stupanja ove vlade, dakle od izbora Vojislava Koštunice za premijera i Zorana Stojkovića za ministra pravde, činjenica je da postoji neka vrsta pritiska na Posebno odeljenje Specijalnog suda i Posebno odeljenje Okružnog suda i Tužilaštva. Vi znate da su bile najave još ranije da će se ta odeljenja ukinuti, kasnije je minsitar Stojković revidirao taj svoj stav. Svakako da i nedavno usvojene izmene Zakona, svakako da uopšte cela ta klima koju stvara Vlada Srbije povodom procesa koji se odvijaju u Posebnom odeljenju, navodi prosto na sumnju ili na zebnju da odnos Vlade nije onakav kakav zaslužuje Specijalno tužilaštvo i Specijalni sud.”

Đorđe Mamula ukazuje na opasnost da su mediji preuzeli nedopustivu ulogu uticanja na sam sudski process:

“Mislim da ima medija koji, recimo, kad je reč o procesu optuženim za ubistvo Zorana Đinđića, brane optužnicu više od zamenika javnog tužioca. A ima i medija koji osporavaju otpužnicu više od branilaca koji su pozvani da to rade po Ustavu i zakonu. Čak imate da vrše rekonstrukciju dokaza, sami analiziraju dokaze, imaju svoje stručnjake za analizu dokaza, izvode dokaze koji će tek biti izvedeni i na taj način vrše pritisak na javno mnjenje i indirektno i na sud.”

I na kraju, hoće li Jovan Prijić biti smenjen ili ne? Milorad Mirčić:

“Ja sam rekao šta je naša želja, ali ja ne verujem da će on biti smenjen. Goreg ne mogu da nađu.”

Đorđe Mamula:

“Ja nemam nikakve takve informacije, a mislim da neki koji bi hteli da se vrate na političku scenu pokušavaju da stvore takav štimung u javnosti.”

Vladan Batić:

“Ako ima pameti i ako stvarno žele borbu protiv organizovanog kriminala, a ne da im to služi kao nekakav poligon za sticanje političkih poena, onda će Jovan Prijić ostati. Ako on ne ostane, onda će nastati potpuna anarhija.”
XS
SM
MD
LG