Dostupni linkovi

Eksploziv korišten u Londonu (ni)je iz SCG


Vojska Srbije i Crne Gore ni na koji način, pa ni prodajom eksploziva nije involvirana u terorističke napade u Londonu, decidno tvrdi u izjavi za naš program ministar odbrane Prvoslav Davinić. On takođe dodaje da se u trenutku napada upravo nalazio u Londonu:

“Prvo, ja sam bio prošle nedelje u Londonu. Zapravo, bio sam u Londonu, kada su se dogodile eksplozije, ali moj odlazak tamo nije bio vezan za to, nego za službene razgovore pa sam se zadesio slučajno tamo. Zatim, od ponedeljka do sinoć sam bio u službenoj poseti Makedoniji, tako da ništa o tome šta se pisalo ovde ili šta su drugi pisali ne znam. Samo znam jednu stvar da Vojska Srbije i Crne Gore ni na koji način nije involirana u davanje eksploziva i da je to pod strogom kontrolom.”

Gotovo istovetne tvrdnje stižu iz Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore. Načelnik informativne službae Generalštaba pukovinik Zoran Žabić, ističe da je nemoguće da je ekspoziv izašao iz magacina Vojske Srbije i Crne Gore imajući u vidu svakodnevne kontrole koje se sprovode i podvlači:

“Ima i tih nenajavljenih kontrola gde se opet stiče uvid u stanje i da je tako nešto bilo sigurno bi se to već saznalo i izašlo na videlo.”

Istovremeno, generalni direkotor fabrika eksploziva “Prva iskra” iz Bariča Stanoje Biočanin u izjavi za Radio Slobodna Evropa kaže da se ni gram eksploziva ne može izvesti bez saglasnosti nadležnih ministarstava, pre svega Ministarstva odbrane i Saveta ministara. Biočanin takođe naglašava da su svi eksplozivi u “Prvoj iskri” proizvedeni po takozvanom američkom millitary standardu:

“Ako on odgovara potpuno američkom standardu ne može da se utvrdi da li je on naš ili je iz neke druge zapadne zemlje ili istočne, od bombardovanja pa ovamo nijednom jedinom privatnom kupcu nismo jedan jedini kilogram eksploziva izvezli. Ako je išlo, išlo je preko Jugoimporta ili ako smo radili, radili smo sa poznatim svetskim proizvođačima municije.”

Tvrdnje koje dolaze iz Izraela graniče se sa naučnom fantastikom i neozbiljne su, smatra vojni analitičar Aleksandar Radić i to ovako objašnjava.

“U ovom trenutku dovoditi direktnu u vezu srpske vlasti sa snabdevanjem Al Kaide eksplozivom je neozbiljno tim više što izraelska industrija je ta koja ima sada najbolje veze sa srpskog vojnom industrijom i to upravo kad je reč o proizvodnji eksploziva.”

S druge strane, ostaje informacija koju je objavio grčki radio Skaj da je grupa britanskih inspektora, eksperata za terorizam, neposredno nakon napada u Londonu stigla u Beograd u potrazi za podacima o poreklu eksploziva. Podsećamo da je ovu informaciju demantovala Bezbednosno-informativna agencija, a o navodima grčkog radija ministar odbrane Srbije i Crne Gore Prvoslav Davinić kaže:

“To mi uopšte nije poznato da su boravili britanski inspektori ovde u Beogradu ili Srbiji ili Crnoj Gori, a ako su boravili oni nisu bili u kontatku sa predstavnicima Vojske Srbije i Crne Gore.”

Srbija ne treba da ima dileme oko razmene svih podataka sa zapadnim obaveštajnim službama, uključujući i poziv stranim ekspertima koji bi izvršili istragu o poreklu ekploziva korišćenog za napade na London, smatra naposletku vojni analitičar Aleksandar Radić:

“Bez obzira na argumentovanost ili ne tvrdnji da eksploziv koji je korišćen u London vodi poreklo sa Balkana, mislim da tu postoji mnogo prostora u kome bi domaće obaveštajne bezbednosne službe mogle to iskoristiti kao povod i uspostaviti dobru saradnju sa Zapadom, jer od terorizma su ugroženi svi i niko ne može dati čvrste garancije da li će sutra i naša teritorija biti na meti terorističkog napada.”
XS
SM
MD
LG