Dostupni linkovi

Srpski narod ne nosi kolektivnu odgovornost


Pred polazak u Srebrenicu, predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da ide u Potočare kako bi odao poštu nevinim žrtvama zločina koji se tamo dogodio i da od distanciranja od zločinaca zavisi budućnost Srbije. Mi nismo stajali iza zločina. Moramo pokazati distancu između građana i zločinaca, od toga zavisi budućnost Srbije, naveo je Tadić. Ipak, nisu svi učesnici političkog života u Srbiji stali iza ove odluke predsednika Srbije. Naime, u opoziconoj Srpskoj radikalnoj stranci ocenjuju da Tadić u Srbiji predstavlja svoju Demokratsku stranku i da na neki način predstavlja Srbiju ali na način na koji on zamišlja mesto predsednika republike. Tomislav Nikolić, zamenik predsednika Srspke radikalne stranke, osudio je Tadićev odlazak u Srebrenicu, time pre, kako je rekao, što Tadiću ne pada na pamet da sutra ode u Bratunac ili da je prethodnog dana bio u Skelanima na pomen srpskim žrtvama.

“Znači ja ću da odlučim šta je Srbija, šta treba u ime Srbiji učiniti, ne interesuje me kakav stav o tome ima Skupština a kakav ima Vlada. Ako on to svrstava u poziciju vođenja spoljne politike Srbije onda on formalno, ustavno-pravno, ja se tu uopšte i ne bunim, ona ima pravo da ide gde god hoće. Možda bi danas bio potrebniji malinarima da im objasni što bacaju maline i što toliki rod propada, a u Srebrenicu je mogao da ode bez pompe. Ali da on govori da je neko u naše ime počinio zločin je apsolutno neprihvatljivo. Samo zato što je neko Srbin pa je počinio zločin, to nije znak da skoči predsednik Srbije i kaže izvinite moli vas.”

Na drugoj strani, međutim, u političkim partijama vladajuće koalicije koja se neretko oštro razilaze po određenim pitanjima sa Tadićevom opozicionom Demokratskom strankom, Tadića u Srebrenicu ipak vide kao predsednika Srbije. Đorđe Mamula, poslanik Koštuničine Demokratske stranke Srbije.

“Boris Tadić, predsednika Republike Srbije uvek u zvaničnim nastupima predstavlja državu u Srbiju, uvek”

Znači danas u Srebrenici?

“Da.”

Dobro je što je predsednik u Srebrenici danas Srebrenici, kaže Čedomir Antić, istoričar i visoki funkcioner stranke G 17 Plus.

“Srpski narod ne nosi kolektivnu odgovornost za zločine nad Muslimanima kao što ni Muslimani i Hrvati ne nose kolektivnu odgovornost za zločine nad Srbima u XX veku, i dobro je da je predsednik republike tamo.”

Pitanje koga predsednik Boris Tadić predstavlja u Srebrenici, potvrđuje težinu zadatka koji je na sebe, prisustvovanjem komemoraciji uzeo Boris Tadić, a s druge strane svedoči o konačnom okretanju na glavce lestvice svih vrednosti, kaže za naš program pisac Svetlana Velmar-Janković.

“Predsednik Srbije nalazi se danas u Srebrenici pre svega na osnovu dužnosti koju obavlja u političkom vrhu svoje zemlje, dakle, kao predsednik Srbije. Prema tome, predsednik Tadić u Srebrenici ne može da predstavlja ni samo svoju partiju, ni samo svoj kabinet, ni samo svoj politički program, nego građane Srbije koji su mu, kada su ga izabrali, poklonili poverenje i u čije ime se poklonio senama žrtava u Srebrenici, Ne sumunjam da će posle ovoga njegovog čina ubrzo doći vreme da se pokloni senima i srpskih žrtava u Bratuncu, u Kninu i na mnogim stratištima u Bosni i Hercegovini. Odavanje pošte senima nedužno pobijenih obavezuje sve nekada suprostavljene strane na isti čin. Važno je početi.”
XS
SM
MD
LG