Dostupni linkovi

Mogući novi teroristički napadi


Pripadnici britanske policije pretražuju tunele londonske podzemne željeznice i olupine gradskog autobusa, nastojeći da nađu dokaze i tijela žrtava serije bombaških napada u četvrtak. Metropola se polako vraća u normalu, ali nervoza čini svoje, pa su jutros tri glavne stanice metroa evakuisane nakon dojava, za koje se ispostavilo da nisu imale osnova.
Šef policije Jan Bler kazao je da udari na London nose sva obilježja terorističke mreže Al Kaida. Bler nije mogao da potvrdi istinitost tvrdnji, do sada nepoznate, “Tajne grupe Al Kaidinog džihada u Evropi” da je organizovala najteži napad na London u doba mira. Komesar Bler je napomenuo da će broj žrtava rasti:

“U vozu na stanici Rasel Skver još postoji određeni broj tijela koja nisu izvučena. Ne znamo koliko ih ima.”

Prvi čovjek londonske policije nije mogao da kaže da li su napadači još uvijek na teritoriji Britanije:
s
“Vjerovatno je da postoji ćelija u Britaniji, ali da li su napadači još u Ujedinjenom Kraljevstvu, to je pitanje. Ostajemo oprezni, moramo biti oprezni, radi se o pitanju od nacionalnog interesa.”

“Mi u suštini tražimo iglu u velikom plastu sijena”, ocijenio je ranije britanski ministar unutrašnjih poslova Čarls Klark, upozoravajući da teroristi mogu udariti ponovo. Putem interneta oglasila se u međuvremenu do sada nepoznata ekspozitura Al Kaide za arabijsko poluostrvo, prijetnjom da je glavni grad Italije Rim slijedeća meta udara. Britanska policija napominje da je kompleksna i dugotrajna istraga tek na početku. Endi Hajman, pomoćnik komesara za specijalne operacije :

“Forenzička istraga sugeriše da su korištene bombe sa manje od 4,5 kilograma eksploziva velike razorne moći. Svakome je jasno od kolike će pomoći biti ova informacija kada stvari postanu jasnije. U ovoj fazi istrage smatramo da su bombe bile postavljene na pod vagona metroa.”

Analizirajući moguće motive napadača, londonski dnevnik “Indipendent” ističe da teroristi pokušavaju da utiču na britansku javnost, kako bi izvršila pritisak na premijera Tonija Blera da povuče trupe iz Iraka. Bler je poručio da neće pokleknuti:

“Kada pokušavaju da nas zastraše, neće nas zastrašiti. Kada pokušaju da promijene naš način života, nećemo se mijenjati. Kada pokušaju da podijele naš narod i oslabe našu odlučnost, neće nas podijeliti i naša odlučnost ostaće čvrsta.”

Na tragu ovakvog raspoloženja, američki dnevnik Vol Strit Džornal u uvodniku pod naslovom “7/7/2005 “ izražava nadu da će London insipirisati obnovljenu odlučnost svjetskih lidera da formiraju jedinstven front protiv terora.
Savjet NATO-a, na vanrednom sastanku u Briselu, najavio je tješnju saradnju članica u borbi protiv terorizma. Generalni sekretar Alijanse Jap de Hop Schefer:

“U isto vrijeme moramo nastaviti da otklanjamo korjene terorizma, podržavajući reforme u regijama gdje prijeti njegovo jačanje.”

I na kraju, ocjena “Ekonomista“, uglednog britanskog nedeljnika, koji u uvodniku konstatuje da napadi nisu iznenađenje. Čudo je da ih nije bilo ranije. primjećuje “Ekonomist”, podsjećajući da rizik postoji od udara terorista u Njujorku i Vašingtonu 2001 godine. London je finansijsko središte Zapada, a Britanija je vjeran saveznik Amerike, koja je neprijatelj broj jedan Al Kaide. Dodatni faktor opasnosti je da u Britaniji, po nezvaničnim procjenama, živi oko 1.000 islamskih terorista i njihovih saradnika, navodi “ Ekonomist. “
XS
SM
MD
LG