Dostupni linkovi

KFOR tvrdi da su eksplozije izolirani incidenti


Juče pronađena tašna u dvorištu Radio televizije Kosova, u kojoj je bilo 200 grama eksploziva, je četvrti slučaj za nedelju dana da su u Prištini eksplodirale ili pronađene eksplozivne naprave. Međutim, sem vrste eksploziva, istražne ekipe KFOR-a i policije nisu uspele da otkriju druge detalje.
Portparol mirovnih snaga na Kosovu Charles de Kersabiec je eksplozije i juče otkriveni eksploziv nazvao izoliranim incidentima:

«Za KFOR situacija ostaje mirna, nezavisno od ovih izolovanih incidenata, ali KFOR osuđuje upotrebu sile, jer sila nije način opštenja i Kosovo nema potrebe za silom.»

Portparol Kosovske policijske službe Refki Morina ističe da je istraga pokazala da je eksploziv bio postavljen u plastične torbe:

«Istraga kao rezultat ima da je, po svemu sudeći, eksploziv koji je upotrebljen - TNT, koji je bio postavljen u plastične torbe.»

Policija, prema Morini, nema infoamcije ni oko tašne sa eksplozivom, koja je pronađena juče ispred RTK.

«Utvrđeno je da je bilo 200 grama eksplozivne naprave», kaže Morina, ne dajući druge detalje.

Portparol KFOR-a De Kersabiec veruje u zrelost Kosovara da se distanciraju od nasilja:

«Kao što sam rekao, bilo je izolovanih incidenata, ali KFOR veruje u zrelost Kosovara. Verujemo da većina odbija nasilje. Možda ima onih koji je upotrebljavaju, ali to nije većina.“

Do sada policija nije uhapsila nikoga u vezi sa eksplozijama, ali, prema portparolu Morini, nema ni sumnjivih. Morina poziva građane da više sarađuju sa policijom:

«U vezi sa eksplozijama od subote imamo svedoke, koji govore, daju informacije. Mi pozivamo građane, koji su nešto primetili ili videli, da o tome obaveste policiju, jer će tako pomoći istragu KPS-a i KFOR-a.»
U subotu naveče, 2. jula, tri skoro istovremenie eksplozije su uzdrmale Prištinu: jedna se dogodila u dvorištu sedišta UNMIK-a, druga preko puta sedišta Misije OEBS-a i treća u blizini Skupštine Kosova. Dva dana kasnije, u ponedeljak, jedna ručna bomba je bačena na kancelariju Srpske demokratske stranke Kosova i Metohije u Zubinom Potoku. Lider ove partije i ministar za povratak i zajednice Slaviša Petković je za eksploziju okrivio SNV severnog Kosova i Marka Jakšića, koji je to odmah demantovao.
Juče, oko 16.30 sati, ispred ograde RTK, pronađena je ručna torba, u kojoj je bilo 200 grama eksploziva.

Mnogi analitičari na Kosovu smatraju da period pred početak i tokom razgovora o političkom statusu može, sa bezbednosnog aspekta, biti problematičan, jer može doći do remećenja krhkog mira koji vlada na Kosovu.
XS
SM
MD
LG