Dostupni linkovi

Osuda napada tokom Mesićeve posete Kosovu


Predsednik Kosova Ibrahim Rugova, oštro osuđujući terorističke napade u Londonu, izrazio je saučešće premijeru Bleru za žrtve ovog napada, ističući da ovi napadi podsećaju na napade od 11. septrembra u SAD.

«Ovi napadi neće destabilizovati Evropu», rekao je predsednik Rugova, ističući da će svi biti zajedno, kako bi se izborili protiv zla.

I predsednik Mesić je oštro osudio napade bombama u Londonu:

«Terorizam nema nikakvo opravdanje, jer je njegov jedini cilj ubijanje i globalni terorizam je globalni problem.»

Današnje terorističke napade u Londonu je osudio i premijer Kosova Bajram Kosumi:

«Pridružujemo se bolu britanskog naroda i ujedinjujemo se sa Velikom Britanijom i svim drugim narodima da bi smo se borili protiv globalnog terorizma, koji predstavlja pretnju za naš razvoj, vrednosti i kulturu izgrađenu vekovima.»

Ovi su napadi oštro osuđeni i od strane predsednika kosovskog Parlamenta Nedžata Dacija, predsednika DPK Hashima Thaqija, predsednika političke partije ORA Vetona Surroia i Alijanse za budućnost Kosova.

Na početku današnje posete Kosovu, predsednik Mesić se sastao sa prvim zamenikom šefa UNMIK-a, Larijem Rosinom i tom prillikom, govoreći o rešavnju statusa Kosova rekao:

«Na koji će način on biti rešen, smatram da je to pitanje na koje moraju odgovoriti građani Kosova. Kosovo danas ima svoga predsednika, parlament i vladu.»

Predsednik Mesić je tokom dana obišao Letnicu i Janjevo, dva naselja u kojima žive kosovski Hrvati i tom prilikom obećao veće angažovanje Vlade Hrvatske za poboljšanje uslova života kosovskih Hrvata i istovremeno se založio da se oni vrate na Kosovo, tamo gde su živeli pre sukoba u Hrvatskoj, početkom devedesetih godina prošlog veka.
XS
SM
MD
LG