Dostupni linkovi

Eksplozije u Prištini


U eksplozijama, koje su se dogodile u 21.20 sati u subotu, nije bilo povređenih. Prva eksplozija dogodila se kod trougla: Skupština Kosova - Skupština opštine Priština - predstavništva Evropske agencije za rekonstrukciju (EAR).” Odmah potom dogodila se druga eksplozija, na kraju Ulice Ljuana Haradinaja, preko puta bivšeg restorana "Dora", sada sedišta Privredne banke, kod Agencije Eurokoha, na oko pedesetak metara od zgrade Misije OEBS-a na Kosou. Treća eksplozija dogodila se u dvorištu sedišta UNMIK-a.

*****

Najviši predstavnici međunarodnih i domaćih institucija na Kosovu oštro su osudili seriju eksplozija koje su se dogodile skoro u isto vreme na tri različita mesta u Prištini.

Šef UNMIK-a Soren Jessen Petersen je putem jednog saopštenja istakao kako se neće dozvoliti da takvi akti, koji nemaju podršku naroda Kosova, štete demokratskim procesima na Kosovu.

“Nasilje nas neće odvojiti od našeg opredelenja da podržimo privremene institucije samouprave i građane Kosova u njihovim naporima za izgrade mirno, demokratsko i multietničko Kosovo”, citirao je Jesena Petersena portparol UNMIK-a Remi Durolu.

Ovi akti su opasni i imaju za cilj destabilizaciju Kosova, ocenio je predsednik Kosova Ibrahim Rugova. Citirajući predsednika Rugovu, njegov portparol Muhamet Hamiti je rekao da izvršioci ovih akata treba da se nađu pred licem pravde.

“Eksplozije su se dogodile u vremenu kada se očekuje pozitivna procena progresa na Kosovu, što bi otvorilo put za priznavanje nezavisnosti. Ovi su akti upereni protiv slobode, nezavisnosti i demokracije u našoj zemlji i istovremeno protiv međunarodnih i domaćih institucija i građana.”

Oštro osuđujući jučerašnje bombaške napade, premijer Kosova Bajram Kosumi je, kako nam je izjavio njegov portparol Daut Dauti, ocenio da je to delo onih kojima smetaju napredak koji je postignut na Kosovu i procesi koji su u toku.

“Politički proces i ukupna politička kretanja na Kosovu u zadnje su vreme zabeležili veliki napredak. To izgleda da je zasmetalo nekim snagama i uspesi UNMIK-a, OEBS-a i institucija Kosova su ocenjeni kao prepreka , tako da su napadi koji su se juče dogodili pokušaj da se ti procesi ometaju”, rekao je Dauti, ističući da su institucije dokazale spremnost i opredelenje da nastave započete procese i ništa ih u tome ne može zaustaviti.

Šef Misije OEBS-a na Kosovu, ambasador Werner Wnendt, u izjavi za Radio Slobodna Evropa je istakao da je cilj ovih eksplozija bilo stvaranje nesigurnosti ne samo za Kosovare, već i međunarodne predstavnike.

“Ovi napadi imaju za cilj da stvore nesigurnost i strah među građanima Kosova, u vremenu kada je Kosovo na dobrom putu da mirnim putem reši postojeće probleme ovde i ne verujem da će ovaj napad imati uticaja na ljude i političare Kosova."

Bezbednosna situacija u Prištini i na Kosovu uopšte je mirna i pod kontrolom Kfora, UNMIK policije i Kosovske policijske službe, izjavio je našem radiju portparol Kosovske policijske službe Refki Morina, ističući da jedinice regionalne policije za teška krivična dela intenzivno rade na istraživanju izvršilaca jučerasnjih eksplozija.

“Istovremeno, jedinice za istragu na regionalnom nivou rade na ovim slučajevima, radi se na utvrđivanju vrste eksplozivnih naprava i drugim okolnostima značajanim za rasvetljavanje ovih bombaških napada”, kazao je Morina, pozivajući građane koji nešto znaju o ovim napadima da o tome informišu policiju. Policija još nema saznanja o mogućim motivima ovih napada.

Inače, eksplozije i oružani incidenti događaju se skoro svaki put kada na Kosovo dođe neki visoki međunarodni zvaničnik. Na Kosovu trenutno boravi specijalni izaslanik UN za procenu rada na primeni standarda Kai Eide.
XS
SM
MD
LG