Dostupni linkovi

Pentagon ni da čuje o terminu povlačanja iz Iraka


Zvaničnici Pentagona založili su se da se nastave napori na stabilizaciji Iraka, uprkos sve većim pritiscima javnosti da se jasnije definiše izlazna strategija. Svjedočeći pred senatskim odborom u četvrtak, ministar odbrane Donald Ramsfeld je ocijenio da bi bilo pogrešno utvrđivati rokove povlačenja.

“Budimo jasni. Ukoliko bi koalicija napustila Irak prije nego što su domaće snage osposobljene da preuzmu zadatke, jednog dana bismo morali da se suočimo sa iračkim režimom, koji je možda i opasniji od posljednjeg .”

Ramsfeld je takođe naglasio da bi, preciziranjem rokova za povlačenje američkih snaga, pobuna u Iraku bila podstaknuta. Svakim danom iračke snage su sve bolje opremljene i vode sve ekstenzivnije operacije protiv pobunjenika, ocijenio je ministar odbrane. Prvi čovjek Američke armije, general Ričard Majers i ostali oficiri u vojnom vrhu izrazili su tokom saslušanja u Senatu bojazan što ekstremisti prelaze iračke granice i pridružuju se pobunjenicima.

Komandant američkih snaga na Bliskom istoku, general Džon Abizaid, je izvijestio da se uprkos operacijama na gušenju pobune, bombaši samoubice ubacuju u Irak iz Alžira, Tunisa i Maroka.

“U poređenju sa proteklih šest mjeseci, smatram da je više stranih boraca u Iraku, a što se tiče snage pobune, ona je ista kao što je bila.”

Generalovi komentari su u raskoraku sa ocjenama potpredsjednika SAD Dika Čejnija. Gostujući u četvrtak na satelitskoj tv mreži CNN, on je ponovio da je pobuna u Iraku na izdisaju. Većina senatora tokom debate izrazili su protivljenje američkom povlačenju iz Iraka, ali, kako je kazao Karl Levin iz Demokratske stranke, administracija predsjednika Buša mora ispuniti ciljeve na političkom planu u Iraku ili će biti prisiljena da utvrđuje rokove mogućeg povlačenja trupa.

Senator Edvard Kenedi oštro je kritikovao ministra odbrane, navodeći da je Ramsfeld konstantno zavaravao javnost o ratu u Iraku.

“U suštini ste pogrešno vodili rat i stvorili nemoguću situaciju za vojsku i izložili naše snage i nacionalnu bezbjednost opasnosti. Naše trupe zaslužuju bolje i američki narod zaslužuje bolje. Oni zaslužuju kompetentnost i činjenice.”

Ramsfeld je odbacio sugestije da je krivo predstavio stanje u Iraku:

“Činjenica je da smo od početka priznali da je ovo težak i opasan zadatak i da je nepredvidiv.”

Nova priliku priliku za procjenju stanja i koordinaciju operacija na političkom i vojnom planu pružaju današnji razgovori premijera Ibrahima Al Džafarija Vašingtonu sa američkim predsjednikom Džordžom Bušom.
XS
SM
MD
LG