Dostupni linkovi

Počela donatorska konferencija za Irak


Donatorska konferencija u Bruxellesu ima dva glavna cilja. Najodaniji irački saveznici, Sjedinjene države, Evropska unija i NATO, dobit će priliku vrlo detaljno se upoznati s političkim planovima Prijelazne iračke vlade. S druge strane, vlasti u Bagdadu nastojat će iskoristiti još jedan veliki međunarodni skup i zatražiti dodatnu potporu svom programu političkih i ekonomskih reformi.

Otvarajući skup, glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan, ponovio je podršku iračkoj vladi, narodu i obnovi zemlje, ali i naznačio međunarodna očekivanja:

"Iračani moraju usuglasiti nacrt novoga ustava u širokom procesu, koji će biti transparentan i otvoren za sve i koji će zadovoljiti potrebe svih zajednica. Postizanje konsenzusa o novom ustavu zahtijevat će kompromise, no već smo vidjeli da su kompromisi u Iraku mogući i plodonosni", rekao je Kofi Annan.

Americka državna tajnica Condoleeza Rice najavila je nastavak međunarodnog partnerstva s iračkim narodom i vladom, te naznačila njegove temeljne odrednice:

"Danas u Bruxellesu počinjemo nove razgovore s demokratskom vladom slobodnog Iraka. Ovo bi partnerstvo trebalo osigurati podršku vlastima u Bagdadu na tri važna fronta: političkih reformi, ekonomske obnove i jačanja sigurnosti i vladavine prava. Da bi do kraja iskoristila mogućnosti koje nosi financijska pomoć, iračka vlada mora unaprijediti sigurnost, liberalizirati ekonomiju i otvoriti politički prostor za sve članove iračkog društva koji odbacuju nasilje."

Irački ministar vanjskih poslova Hoshyar al-Zebari izjavio je pred učesnicima donatorske konferencije u Bruxellesu kako je njegova vlada ohrabrena međunarodnim interesom za današnji skup:

“Ova konferencija predstavlja vrlo ohrabrujuću osnovu, koja jasno potvrđuje da je međunarodna zajednica ujedinjena u svojoj podršci Iraku i da želi čuti predstavnike njegove vlade. To je prilika da još jednom zatražimo pomoć i podršku."

Današnja konferencija nema za cilj osigurati nova sredstva za obnovu Iraka, već omogućiti susret iračkih i međunarodnih čelnika, kako bi se analizirao napredak postignut u toj zemlji od početka godine i odredili prioritetni projekti i oblasti u koje će strane donacije biti uložene.

Američki dužnosnici, zaduženi za Irak, izjavili su kako je jedan od glavnih ciljeva skupa pridobijanje povjerenja važnijih sunitskih čelnika i njihovo ohrabrivanje za učešće u političkim procesima u Iraku i, posebno, izradi novog ustava.
XS
SM
MD
LG