Dostupni linkovi

Ne brže od života!


Požuriti polako, ali, za volanom bez alkohola. Pridržavati se propisa pravila su kojih bi se trebao držati svaki vozač. No, svih tih propisa sjetimo se tek onda kada se dogode tragedije, nesreće u kojima se gube ljudski životi. Dvoje poginulih i osam povrijeđenih, tragičan je bilans tri saobraćajne nesreće koje su se tokom jučerašnjeg dana dogodile na jugu Crne Gore. Udesi po kojima će jučerašnji dan u Crnoj Gori ostati upamćen kao „crni ponedjeljak“, bili su povod za temu o bezbjednosti saobraćaja.

Prebrza vožnja je glavni uzrok saobraćanih nesreća u Crnoj Gori, potvrdio je za naš radio Slavko Stojanović, načelnik Odjeljenja za saobraćaj crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova, koji je, ocjenjujući opšte stanje bezbijednosti saobraćaja u Crnoj Gori, rekao da ono nije na zadovoljavajućem nivou, što je potkrijepio uporednim podacima.

„U ukupnom broju saobraćanih nezgoda za sve prethodne periode bilježimo povećanje za oko 14 posto, dok je broj poginulih veći za oko 8 posto. Na putevima u Crnoj Gori mi za pet mjeseci ove godine imamo poginulih 24 lica, što je identično za uporedni period za pet mjeseci 2004.godine. Prošle godine u ovo vrijeme je poginulo 24 lica“.

Pripadnici Saobraćajne policije preduzimaju čitav niz preventivnih mjera, kaže Stojanović, naglašavajući da se zbog skromnih rezultata prevencije moraju primjenjivati i kazne koje bi prema očekivanjima trebalo da se povećaju:

„One za sada ne mogu biti mimo tog okvira kojim su propisane postojećim Zakonom o bezbjednosti saobraćaja koji je usvojen još od davne 1988.godine“.

Osnovni problem u vezi bezbjednosti u saobraćaju je prebrza vožnja, kao rezultat mentaliteta, neodgovornosti i nedovoljnog obrazovanja, smatra Igor Lazić ili MC Niggor, koji je postao popularan kao član pop sastava Montenigers, čiji je član bio i Nebojša Saveljić, koji je tragično izgubio život upravo u saobraćajnoj nesreći oktobra '99. godine na putu Cetinje - Podgorica:

„Sve dok se nekom drugom dešava, misliš: neće se to meni desiti. To se dešava nekom drugom i trećem i to onda čovjeku ne ulazi u glavu. Ne može da shvati da svakog trenutka može da na najgluplji način izgubi svoj život, a to je u saobraćaju“.

Nesreća, u kojoj je pored popularnog Neba, život izgubilo još dvoje mladih ljudi, bila je i neposredan povod za osnivanje Fondacije „Sky Forever“, sa osnovnim ciljem da se pokrenu aktivnosti koje bi doprinijele povećanju bezbjednosti u saobraćaju. S namjerom da upozori vozače, Fondacija je realizovala akciju postavljanja panoa sa natpisom: „Ne brže od života“.
O rezultatima akcije Igor Lazić:

„Mene je najviše pogodilo kada su postavljane te table na kojima je pisalo: 'NE brže od života' i kad je neko poslije mjesec dana uzeo crni sprej i prekrižio 'NE' i ostavio samo 'brže od života'. Eto, to samo pokazuje kakav smo mi narod i tu nema pomoći“.

O mjestu koje bezbjednost saobraćaja zauzima na državnoj listi prioriteta, na svoj način govori primjer najznačajnijeg projekta Fondacije „Sky Forever“, koji je ova nevladina organizacija realizovala u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova još prije dvije godine, o čemu govori sestra Nebojše Montenigersa, Irena Markešić-Saveljić:

„Zakon o bezbjednosti saobraćaja, koji smo zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova odradili još 2003.godine, još uvijek je u proceduri. Koliko sam ja obaviještena, jeste da je on prema Vladi i da čeka. Zaista bih željela da znam šta se toliko čeka sa usvajanjem Zakona o bezbjednosti saobraćaja“.

O sudbini zakona pitali smo Slavka Stojanovića, načelnika Odjeljenja bezbjednosti saobraćaja, koji vjeruje da se na usvajanje neće još dugo čekati:

„Zakon je u proceduri, gotov je njegov nacrt. Za sada vam ne mogu pružiti odgovor dokle je to došlo, ali očekujem, vjerovatno odmah po završetku turističke sezone, da će se pristupiti donošenju toga zakona“.

O bezbjednosti u saobraćaju govore građani Podgorice, koji, čini se nepogrešivo, uočavaju najznačajnije probleme:

PODGORIČANIN: Mnogo se brzo vozi. Ono što mi se stvarno ne sviđa je kako je napravljen put kod Budve, koji je napravljen u tri trake. Samo je još veća nesigurnost i mnogo se više brzo i brže vozi. Narod previše koristi drugu traku.

PODGORIČANKA: Jure, žure... Pet minuta ranije i pet minuta kasnije ista mi je stvar. Narod prebrzo vozi, ne poštuju se saobraćajni propisi, znakovi, mada ima i dosta radova na putu, pogotovo put primorja gdje mnogo znakova čak i nedostaje.

PODGORIČANIN 2: Nadam se da će i tim mladim ljudima konačno doći u glavu da će svugdje stići na vrijeme. Nema potrebe za vožnjom u alkoholisanom stanju. Stvarno je žalosno da toliko mladih ljudi gine. Ne znaju ni oni iz kog razlog vjerovatno, ali treba država da stane iza toga, nekog projekta, neke kampanje kojim će se preduprediti sve to što se dešava.
XS
SM
MD
LG