Dostupni linkovi

BEOGRAD


Konferencija o genocidu počinjenom u Srebrenici počela je u Beogradu jutros bez incidenata ali uz razmeštanje snaga policije opremljenih za razbijanje demonstracija.
Neke srpske desničarske grupacije koje su ranije na svojim skupovima u Beogradu tvrdile kako u Srebrenici 1995. nije počinjen nikakav zločin juče su najavile da će pokušati da spreče održavanje današnje konferencije pod nazivom "Srebrenica van osnovane sumnje".
Organizatori konferencije, nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo i Outreach kancelarija Haškog tribunala, najavili su gostovanje predstavnika Vlade Srbije, Haškog tribunala, Saveta Evrope, Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i stručnjaka za problematiku ratnih zločina iz država regije, kao i projekciju snimka na kojem pripadnici srpske paravojne jedinice "Škorpioni" u leto 1995. ubijaju na planini Treskavici južno od Sarajeva šest civila – Bošnjaka iz Srebrenice.
Skup je deo projekta "Kritički osvrt na poricanje ratnih zločina u Srbiji - Crnoj Gori" koji sprovode ambasade Nemačke i Danske u Beogradu, Fond za otvoreno društvo, Savet Evrope i Misija OEBS-a u Srbiji i Crnoj Gori.
XS
SM
MD
LG