Dostupni linkovi

Banjaluka oblijepljena plakatima Ratka Mladića


“Istina o Srberenici”, plakati u kojima se negira da je Vojska RS-a izvršila genocid nad muslimanima u tom mjestu, osvanuli su danas u centru Banje Luke. Pored ovih plakata, u obliku teksta na dvije strane u kome se obrazlaže da u Srebrenici nije počinjen zločin nad muslimanima, nalazile su se i slike haškog optuženika Ratka Mladića.

Nepotpisani plakati pozivaju se na izjavu Milana Bulajića, predsjednika Fonda za istraživanje genocida iz Beograda. Bulajić je novinskoj agenciji SRNA potvrdio da se radi o dijelu intervjua kojeg je on dao “Glasu javnosti” 20. maja.

Portparol Centra javne bezbjednosti Banja Luka, Rade Mutić:

“Za sada nemamo informacija ko je napravio ove oglase, odnosno ove plakate i ko ih je izlijepio. Pripadnici Centra tragaju za počiniocima. Evo, do sada, do 15.00 časova nemamo povratne informacije.”

Negacija zločina u Srebrenici ne treba da čudi, s obzirom da još uvijek velika većina građana u RS ne želi da se suoči s istinom, mišljenje je istraživača Marketinške agencije “Partner” Srđana Puhala:

“Na ovim prostorima je teško reći da neko nije znao šta se dešavalo u proteklom ratu. Ovo je mali prostor i sve se zna. A ono što je svakako problem je da mi to čitavo vrijeme znamo, ali ne želimo, vjerovatno, da priznamo ko smo i kakvi smo - kao, mislim, ni ostali koji su takve stvari radili i prosto ne žele da rade, da se prosto suoče sa tim i da je mnoge lakše, ustvari, gledati u tuđe dvorište, a ne baviti se svojim.”

Posljednje istraživanje Agencije “Partner” pokazalo je da dvije trećine građana RS-a još uvijek doživljava haškog optuženika Ratka Mladića, koji se smatra najodgovornijim za zločine u Srebrenici, herojem.
XS
SM
MD
LG