Dostupni linkovi

Smijenjen šef bh. diplomatije


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je ostavku, koju je ministar Ivanić podnio još u decembru prošle godine, prihvatio zbog toga što ga je Ivanić, kako kaže, «svojom opstrukcijom doveo u poziciju da tražim od Visokog predstavnika da za nas radi naš posao.” Prva reakcija Mladena Ivanića, koga je vijest zatekla na službenom putu u Španiji, je da je Terzićeva odluka “politički smiješna” i da je ne prihvata dok se o tome ne izjasni Parlament BiH.

Visoki predstavnik nije imao nikakvu drugu mogućnost nego da imenuje Sredoju Novića za direktora Agencije za istrage i zaštitu - SIPE, prvi je komentar predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Adnana Terzića. Nović je kandidat koji je u proceduri dobio najviše bodova i ambasador Ešdaun nije bio u poziciji da poštuje dogovor političkih stranaka da direktorsko mjesto pripada kandidatu iz reda hrvatskog naroda, pojašnjava Terzić, napominjući da je bio prinuđen da od Visokog predstavnika traži da obavi to imenovanje:

“Neko za to mora odgovarati. Ja sam zato danas potpisao odluku u kojoj sam prihvatio ostavku mog zamjenika i ministra vanjskih poslova, gospodina Ivanića, koju je podnio u decembru mjesecu prošle godine, zbog toga što je on svojom opstrukcijom, ustvari, doveo me u poziciju da tražim od Visokog predstavnika da za nas radi naš posao.”

Terzić ističe da je Mladen Ivanić kreirao krizu, da je od aprila glasao protiv imenovanja čelnika SIPE i nije poštivao politički dogovor o imenovanju predstavnika hrvatskog naroda za direktora Agencije za istrage i zaštitu.

Ministar vanjskih poslova BiH, Mladen Ivanić, vijest da ga je predsjedavajući Vijeca ministara BiH, Adnan Terzić, razriješio dužnosti, saznao je na putu u Španiju, gdje u ime BiH sudjeluje na konferenciji OESS-a o antisemitizmu i drugim oblicima netolerancije.

Reagirajući u izjavi za naš radio na odluku Adnana Terzića, ministar Ivanić je kazao:

“Prvo, sama odluka u kojoj se ostavka od prije sedam mjeseci usvaja je više nego politički smiješna. Dva razloga su za to: prvo, ostavka je podnesena zbog drugih razloga, a drugo, javnosti BiH je poznato da od neumskog sastanka partija koje su činile većinu u Savjetu ministara ona nije bila aktuelna. Očito da nije bilo u pitanju prihvatanje ostavke, nego je u pitanju Terzićevo nezadovoljstvo imenovanjem direktora SIPE. I tu ga posebno ne razumijem kad je međunarodna zajednica više nego jasno rekla imenujući gospodina Novića da sam bio u pravu. Dakle, moje razrješnje je zbog toga što sam bio u pravu. Ono što me u cijelom ovome svemu najviše iznenađuje jeste pokušaj eliminacije mene i Savjeta ministara prije imenovanja novog ministra. Gospodin Terzić ima pravo da me razriješi. To je njegovo potpuno legitimno pravo, ali on za to mora dobiti saglasnost Parlamenta. Prema tome, ja njegovu odluku ne tumačim kao prihvatanje ostavke, nego kao razrješenje, ali za to mora dobiti podršku Parlamenta. I sve dok je dobije, ja ću obavljati funkciju ministra inostranih poslova i zamjenika predsjedavajućeg, jer mislim da bi primjena njegove odluke značila da dva člana S,avjeta ministara iz reda srpskog naroda ne bi bila na čelu svojih ministarstava da bi vjerovatno nekoliko mjeseci u takvim uslovima drugi obavljali tu funkciju, a to je tipičan primjer pokušaja stvaranja neravnopravnosti u instituciji Savjeta ministara. Dakle, ja ću insistirati na pravu i pravnim normama, jer mislim da je to presudno za dugoročnu ravnopravnost svih naroda u BiH i ravnopravnost članova Savjeta ministara.”
XS
SM
MD
LG