Dostupni linkovi

Manjača i Bileća posljedica trulih kompromisa


16. april na Manjači:

PRETPOSTAVLJENI “Svečano se zaklinjem da ću braniti...”
REGRUTI: “Da ću braniti...”
PRETPOSTAVLJENI: “Suverenitet...”
REGRUTI: “Suverenitet...”
PRETPOSTAVLJENI: “Bosne i Hercegovine.”
REGRUTI: “Republike Srpske!” (aplauz prisutnih)

REGRUT: To smo se mi dogovorili između sebe, čitava kasarna, da kažemo Republika Srpska.

Spontano ili dobro organizovano? Ramiz Salkić, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda, kaže:

“Ja mislim da sve ono što se dešavalo i u Bileći i na Manjači nije slučajnost, već da je dobro dirigovano iz političkih krugova RS-a, baš kao što i danas koče napredak BiH kroz reformu policije.”

Zbog događaja na Manjači i u Bileći do sada je kaženjeno 11 nižih oficira RS-a. Predsjedništvo BiH je danas, između ostalog, postavilo pitanje: Da li je to garancija da se incidenti neće ponoviti? Predsjedavajući Borislav Paravac:

“Da li su te mjere koje su predložene - ne samo da su predložene, one se izvršavaju - dovoljne da se tako nešto ne bi ponovo ponovilo. Ako su te mjere dovoljne, onda bi ih moglo Predsjedništvo prihvatiti, ali ako ne, sigurno da bi to onda bio poseban problem.”

Skandalozni ceremonijal polaganja zakletve je udar na državu, smatra Mladen Potočnik, nezavisni poslanik u državnoj skupštini:

“To je sakrivanje politike lidera različitih stranaka, konkretno u ovom slučaju SDS-ovih lidera iza naroda. Nisu vojnici mogli sami spontano. To što je učinjeno, to je neposlušnost prema državi BiH i to se mora kazniti od samoga vrha, a ne samo niže oficire.”

Zviždanje himni je za svaku osudu, kaže Duško Tuzlančić, Demokratska stranka RS-a, ali i dodaje kako mladi plaćaju ceh pogrešno naučenih lekcija:

“Niko precizno ne može reći koji je procenat manipulacije tim mladim ljudima. Niko im nije pokušao promijeniti svijest i kazati da ljudima nije osnovna odrednica nacija, ime i prezime itd. To se dešava i sad. Sve je to posljedica neinformisanosti, pogrešne informisanosti. Ta djeca i njihovi postupci su posljedica naše gluposti, naše neodgovornosti prema stvarnosti.”

Zekerijah Osmić, poslanik u Narodnoj skupštini RS-a:

“Podsjetiću vas da se u raspravama u Narodnoj skupštini RS-a poslanici SDS-a slično javno odnose spram zastave i himne BiH. Često je nazivaju ’tamo neka himna, neka zastava koja nema veze, koja liči na holandski jogurt’ itd.”

Dragi Stanimirović, SDP BiH, kaže kako su Manjača i Bileća samo posljedica trulih kompromisa, umjesto istinskih reformi:

“I međunarodni činioci i domaće političke snage moraju izvući jedan vrlo jednostavan zaključak, a to je da sve buduće reforme u BiH se moraju voditi na način da budu funkcionalne, a ne da se na osnovu jalovih političkih kompromisa između nepomirljivih nacionalističkih stranaka donose rješenja koja će biti protiv funkcionalnosti i, u krajnjoj liniji, protiv jednog normalnog života i razvoja BiH kao jedne demokratske države konstitutivnih naroda i građana.”

Zvižduci himni BiH i zakletva entitetu, a ne državi otvaraju i druga brojna pitanja - između ostalog, o osjećaju pripadnosti BiH. U posljednjem ispitivanju agencije “Prizma”, jedna četvrtina građana BiH izjasnila se da ovu zemlju ne osjeća svojom domovinom.
XS
SM
MD
LG