Dostupni linkovi

Počinju 29. dani satire u Kerempuhu


Već 29 godina zagrebačko Satiričko kazalište Kerempuh, nekad Jazavac, jedanput godišnje, na Danima satire, okupi najbolja komediografska i satirička djela hrvatske i inozemne kazališne produkcije. Direktor Kerempuha Dusko Ljuština:

„To je najstariji hrvatski natjecateljski kazališni festival. Dolazi nam Slovensko mladinsko gledališče iz Ljubljane, Narodno kazalište ili Narodno pozorište iz Sarajeva, Hrvatsko narodno kazalište iz Mostara i makedonski Naroden teatar iz Skopja.“

Od 3. do 23. lipnja u službenoj konkurenciji na pozornici zagrebačkog Kerempuha nastupit će ukupno 18 kazališta. Publika će moći vidjeti 15 hrvatskih i četiri inozemne predstave, plus gostujuću predstavu teatra Sartr iz Sarajeva.

Selektorica ovogodišnjih Dana satire, poznata hrvatska dramaturginja Željka Udovićić:

„Pa mogu vam reći da sam itekako imala iz čega birati jer ove godine bilo je prijavljeno čak više od 50 predstava, uglavnom iz regionalnih zemalja. Imali smo prijave iz Bosne i Hercegovine, iz Slovenije, iz Srbije i Crne Gore… Pristigle su, dakle, prijave od različitih kazališta iz tih zemalja.“

Upravo na temelju velikog interesa za zagrebački Festival smijeha, direktor Kerempuha Duško Ljuština ne slaže se s onima koji misle da s padom Berlinskog zida nestaje i satira:

„Satire danas ima puno više, ali ima puno značajniju konkurenciju. Danas kad se otvori na televiziji sjednica Sabora, vrlo je teško napraviti kazališnu predstavu koja bi bila zanimljivija i satiričnija od gledanja našeg parlamenta. I na svakom drugom koraku je konkurencija ogromna, a nekada je taj ventil pripadao samo kazalištu.“

Dramaturginja Željka Udovičić:

„Satira jest moguća, što upravo pokazuju ove predstave. Ona je donekle promijenila svoju obrazinu, moguća je na jedan drugačiji način. Naime, neprijatelja s velikim N više nema, to je točno, ali on je prije nego što je umro posijao svoje zube, tako da niču mali, novi, slabiji, ali raznorodniji i mnogobrojniji „neprijatelji, također sa velikim N. Dakle, teme koje su podložne satiričnoj oštrici, odnosno satiričnom peru. Upravo to jeste, ja mislim, i razlog što su ove godine Dani satire obilježeni suvremenim dramskim pismom.

Festival sutra uvečer otvara Slovensko mladinsko gledališče na temu Shakespeareova „Otela“, u reziji Vite Taufera, suvremenog slovenskog autora Roka Vječnika. Željka Udovičić:

„Otelo u njegovoj varijanti postaje žensko i radnja je smještena u 23. stoljeće i sjeća se ovog našeg vremena. Zanimljivo je da na Festivalu postoji još jedna obrada upravo ,Otela‘, to je ,Dezdemona‘, osječkog HNK, koja će se moći vidjeti na noćnoj sceni. To je isto tako vrlo interesantna predstava.“

S čim dolaze Makedonci?

„Makedonci dolaze s predstavom suvremenog makedonskog autora Venka Andonovskog koja se zove ,Pupak svijeta‘. Tu je riječ o satiri, ne o komediji. A iz Sarajeva nam dolazi Gogoljev ,Revizor‘.

Željka Udovičić naglašava da su satiričke oštrice uglavnom uperene na društvena socijalna i politička događanja u zemljama regije, iako su teme različite i različito strukturirane:

„Međutim, mogu reći da su interesi i problemi slični. Stvarno jesu. Dakle, ono što nas zanima i okupira jeste slično. I upravo zato tek jedna zajednička slika daje jednu cjelovitu sliku onoga što nas okružuje, ovoga našeg danas. Mislim da to i jeste kvaliteta ovih dvadeset i devetih Dana satire.“

Zagrebački Dani satire, podsjeća direktor Kerempuha Dusko Ljuština, svake su godine posvećeni nekom od poznatih satiričara i humorista:

„Ove godine su to Iljf i Petrov.“
XS
SM
MD
LG