Dostupni linkovi

VAŠINGTON


Otkriven je nakon trideset godina identitet osobe koja je početkom sedamdesetih dala novinarima Vašington posta (Washington Post) podatke zbog kojih je u slučaju "Votergejt" (Watergate) 9. avgusta 1974. tadašnji predsednik Sjedinjenih Američkih Država Ričard Nikson (Richard Nixon) morao da podnese ostavku.
91-ogodišnji Mark Felt, u vreme slučaja "Votergejt" zamenik direktora američke savezne policije (Federal Bureau of Investigation - FBI) objavio je juče da je on bio tajni izvor poznat do sada samo po pseudonimu "Duboko grlo" koji je novinarima dao informacije da su republikanci prisluškivali demokrate - svoje političke protivnike.
Identitet Felta kao "Dubokog grla" potvrdili su nakon njegovog priznanja Bob Vudvard (Woodward) i Karl Bernštajn (Carl Bernstein), novinari Vašington posta koji su objavili slučaj i za izveštavanje dobili Pulicerovu nagradu, i njihov tadašnji urednik Bendžamin Bredli (Benjamin Bradlee) – trojka koja je jedina do sada znala identiet izvora informacija.
Vudvord je upoznao Bredlija početkom 1972. kada je kao novinar gradske rubrike Vašington posta tražio podatke za članak o korupciji u policiji.
Film "Svi predsednikovi ljudi" sa Robertom Redfordom i Dastinom Hofmanom (Dustin Hoffman) u vodećim ulogama koji je snimljen na osnovu slučaja "Votergejt" dobio je 1976 četiri oskara.
XS
SM
MD
LG