Dostupni linkovi

Tragedija u Mojkovcu - neosuđena


Jadranka Orović, majka seksualno zlostavljanog dječaka iz Mojkovca, kaže da njenoj porodici u tom gradu teško da može biti opstanka nakon presude javnosti i obilježavanja njenog sina koji je, zbog svega što mu se dešavalo, prekinuo i pohađanje osnovne škole. Sudska presuda po kojoj su vinovnici, smatra ona, samo je kap u čaši njene muke:

“Više bih voljela da je stradao, jer onda bih znala - stradao mi je, izgubila sam ga, došla bih na njegov grob, isplakala se kao i svaka majka, a ovo niti možeš da plačeš, niti možeš da ćutiš, niti možeš s tim da se nosiš. Naročito sad poslije svega kada se suđenje završilo”.

RSE: Kako ćete opstati dalje da živite u ovom malom gradu?

OROVIĆ. Ne znam. Baš teško. Već ima jedna osoba koja nam je zabranila tim putem da prolazimo, kojim smo non-stop prolazili.

RSE: Kako na Vašeg sina gledaju ostala djeca?

OROVIĆ. Izbjegavaju ga. Neće, ne samo s njim nego i s ovom dvojicom, neće da kontaktiraju, neće da se igraju. Po mome, nijesam neku školu završila da se razumijem u taj zakon, ali to samo što nije moglo, samo više da ih sve oslobode, pa eto i taj minimum.

RSE: Mislite zbog javnosti, zbog priča?

OROVIĆ: Mislim, samo zbog toga.

“Ali žrtve su, prije svega medijskih špekulacija i optuženi”, kaže advokat jednog od oslobođenih optužbe Amir Šukurica:

“Izbaciti ga pred sud javnosti, moralno ga diskreditovati pred društvom i pred porodicom i sredini u kojoj živi je zaista čin bez presedana. Ovakvim postupkom moj branjenik je pretrpio veoma velike duševne bolove koji se manifestuju u stidu i u sramu i u blamu i u moralnom i u ljuskom dignitetu, pa je sasvim logično da će svoju satisfakciju tražiti i kod redovnog suda i kod suda javnosti”.

“Bijelopoljski Viši sud je zatvorio suđenje za javnost. Ipak, javnost se nije mogla izbjeći nakon pokretanja postupka od strane državnog tužilaštva”, kaže predsjednik Višeg suda Milan Smolović, koji je bio istražni sudija u ovom slučaju:

“Od svih vrsta nasilja u kojima nas u nejednakim, ali permanentnim valovima zapljuskuju mediji, seksualnom nasilju se poklanja najmanja pažnja, osim ovoga psihologa, psihijatra i tako dalje. Silovanje se s razlogom može smatrati devijacijom koje ima značajne društveno negativne implikacije i u svojoj suštini je pravno posmatrano kriminološki akt. Sudsko pravosuđe je ponekad i nemoćno. Silovanje je zločin za koji je najlakše optužiti, koji je najteže dokazati, od kojeg se teško odbraniti i zločin za koji je najteže presuditi”.

Advokat jednog od osuđenih na godinu dana zatvora Garo Kljajević kaže da je teža od presude suda, po njemu, neobjektivna osuda javnosti:

“S obzirom da je Mojkovac mala sredina, te da je skoro sva štampa objavila slučaj i dala mu veliki publicitet bol branjenika i njihovih porodica je nemjerljiv, jer se radi o jednom užasnom ataku na ličnost, podizanje optužnica je preuranjeno, ishitreno što u svakom slučaju može da ima neželjene posljedice i za cijelo društvo, jer moralno viđenje građana u ovom slučaju je zgražavanje”.

U Višem tužilaštvu u Bijelom Polju, tužilac, Hasan Lukač kazao nam je da nije dobio pismeno izrađenu odluku, te da se za to ne može izjašnjavati o njoj. Porodica Orović je nakon svega ipak osuđena. Jadranka Orović:

“Ja ipak osjećam krivicu samo zato što sam tada viđela da se nešto dešava sa djetetom. Računala sam to su te godine. Malo sam ga i tukla. Žao mi je sada što sam ga tukla. Kud su ga ovamo mučili, mučila sam ga i ja, ali šta mogu sad. Tragedija. Meni se čini da su ga ubili, ja bih to lakše podnijela”.
XS
SM
MD
LG