Dostupni linkovi

U potrazi za izgubljenom modernošću


Značajan jubilej i 50-to godišnja istorija pozorja nisu ograničavali ili obavezivali selekciju, kaže Medenica. Čak je sve bilo olakšnje, a sve zahvaljujući paralelnom programu pozorja pod nazivom “Krugovi” koji nacionalnu dramu i pozorište stavljaju u širi kontekst.

“Kada to imamo u vidu, a s druge strane podatak da je ovo 50-to Sterijino pozorije, nisam imao nikakvu deleme da program ‘Krugova’ treba da bude eks jugoslovenski intoniran i onda sam došao na ideju da to bude nova eks-ju drama. Da ne bismo bili suvišne sentimentalni i nostalgični nego da ipak postoji i jedan otvor ili pogled prema onome što je aktuelna dramska produkcija u bivšim jugoslovenskim republikama. Znači da vidimo šta se piše i ko piše u onim sredinama koje više nisu deo jednog istog kulturnog prostora ili bar ne u geopolitičkom smilu. Moja želja je bila, pošto Sterijino pozorje nije samo jedan estetički da tako kažem događaj nego i kulturološki, on je težio da na neki način da artikuliše neki jugoslovenski kulturni indentitet u oblasti pozorišta i drame, i s obzirom na taj jak politički inpakt, što bi rekli Englezi, ja sam mislio da on mora i danas da ostane i da mi pokažemo idejom ‘Krugova’ da se ne može preispitivati nacionalni kulturini indentitet samo tako što će se težiti samo za onim ono što je autentično, srpsko, što će se čupati korenje, tražiti koreni, autohtonost, samobitnost. Uostalom taj projekt smo imali tokom 90-ih pa smo videli dokle nas je dovelo. ‘Krugovi’ su projekat širenja, otvaranja, uspostavljanja veza u regionu ali ne samo u regionu.”

Projekat “Krugova” jeste nastao iz osećaja da se tradicionalni značaj koji se prepisivao Sterijinom pozorju ne da održati u ograničenom prostoru. Sada, međutim, povodom 50-godišnjice pozorja kaže umetnički direktor, nisam želeo neke akademski tribine i izložbe već da se eks ju kulturni prostorom pozabavimo na savremeniji, dinamičniji način.

“Glavni sadržaj zapravo su pozorišne predstave što iz eks ju četiri i jedna naša, Atelja 212, preodstava ‘Dvije ali su sve nastale po toj novoj eks ju dramaturgiji. Dakle, predstavićemo dramske pisce kao što je Filip Šovagović, Matijaž Župančič, Dejan Dukovski, Tena Štivičić. Dejan Dukovski sa novim komadom, svi oni su zapravo sa najnovijim delima i Haris Pašović i Bosne ovog puta ne samo kao reditelj već kao i dramski pisac. Pored toga imamo i druge manifestacije u programu ‘Krugovi’ koje se takođe tiču ovog kulturnog prostora eks jugoslovenskog. Dakle, u saradnji sa kulturnim centrom Novog Sada imamo filmske ‘Krugove’ koje smo imali prošle godine. Tu će biti prikazana četiri filma sa eks ju prostora nastala takođe u poslednih deset godina i tu smo želeli da imamo najrecentniju reprodukciju, zatim veoma referentna izložba jugo muzej jednog od naših vodećih vizuelnih umetnika Mrđena Bajića. Evo, dok mi razgovaramo delovi te izložbe su ovde pred nama. To je jedna konceptualna izložba koja se bazira sa autorovim, kako bi rekao, poptuno ličnim subjektivnim sećanjima na bivšu zemlju. Biće i promocija leksikona ‘Ju mitologija’ izdavačke kuće Rende Vladimira Arsenijevića. Takođe opet jedan neobičan projekat prisećanja na zajedničku jugoslovensku prošlost.”
XS
SM
MD
LG