Dostupni linkovi

Svedočio Vladimir Beba Popović


Svedočeći o okolnostima koje su prethodile ubistvu premijera Zorana Đinđića, bivši šef Vladinog Biroa za komunikacije Vladimir Popović Beba, izjavio je da je svojevremena pobuna Jedinice sa specijalne operacije čiji su komandanti optuženi za zločin, bila politički motivisana i dirigovana od strane Vojne službe bezbednosti bliske tadašnjem predsedniku Jugoslavije Vojislavu Koštunici. Popović tvrdi da je i sadašnja Bezbednosno-informativna agencija samo ekspozitura Vojne službe bezbednosti, koju je optužio da je neovlašćeno prisluškivala građane Srbije. On je potvrdio ranije svedočenje bivšeg ministra policije Dušana Mihajlovića da je svedok-saradnik Ljubiša Buha Čume bio na čelu kolone pobunjenih crvenih beretki. Odgovarajući na pitanje advokata Bože Prelevića da li je on tražio od Đinđićevog vozača Milana Verulovića da izmeni iskaz, po kome su se za vreme atentata čula tri pucanja a ne dva kako tvrdi optužnica, Popović je rekao da to nije bio pritisak, već pokušaj da se ispravi šteta koju je tom izjavom napravio Verulović, za koga kaže da se tokom njihovih ranijih susreta nije sećao nikavih detalja vezanih za ubistvo srpskog premijera. Inače u dosadašnjem toku suđenja za ubistvo Zorana Đinđića saslušana je većina svedoka a uskoro će početi izvođenje materijalnih dokaza. Milan Simić iz JUKOMA, Komiteta pravnika za ljudska prava, izjavio je za naš program da se u julu ili početkom jeseni može očekivati iznošenje završnih reči tužilaštva i odbrane, ukoliko u međuvremenu ne bude novih momenata kao što je mogućnost da neko od optuženih koji su u begstvu bude uhapšen, ili da optuženik Dejan Milenković Bagzi dobije status svedoka-saradnika. Po oceni Simića, ukoliko se izuzmu okruženja u kom se suđenje odvija i raniji pritisci na sud koji si dolazili od same izvršne vlasti, sudski postupak teče korektno i objektivno.

“Tu se tačno vidi linija kojom je optužba iznosila svoje argumente, iako su bili najavljivani razni spektakularni događaji od strane odbrane, nismo mogli da vidimo spektakularne stvari, osim da je jednostavno ceo strateg odbrane bio u tome ne da se toliko negira sama optužnica koliko su se jednostavno bavili lansiranjem afera i razvodnjavanjem onoga čime se postupak bavi. Sud je, s obzirom da je to bio prvi ovakav postupak sa dosta optuženih, sa dostva branilaca, veće je uspelo da otkloni neprvilnosti koje su bile uočene na početku samog postupka, tako da je taj postupak ušao u jedan normalan tok.”

Za ubistvo premijera Zorana Đinđića optuženi su članovi zemunskog klana. Prvooptuženi je bivši komandant Jedinice za specijalne operacije Državne bezbednosti Srbije Milorad Ulemek, dok je kao neposredni izvršilac ubistva optužnicom označen zamenik komandanta te jedinice Zvezdan Jovanović.
XS
SM
MD
LG