Dostupni linkovi

BEOGRAD


Pravni fakultet u Beogradu je objavio da će dopustiti održavanje tribine o navodnoj istini o Srebrenici koju je za utorak najavilo Udruženje studenata tog fakulteta "Nomokanon".
Prodekan za nastavu Olivera Vučić je izjavila da je uprava tog fakulteta "stala na stanovište" da se neće upuštati u zabranu i odobravanje tema koje će biti obrađivane na studentskim tribinama.
Još ranije su kao govornici najavljene neke ličnosti koje su ranije izjavljivale da se u Srebrenici nije dogodio nikakav zločin.
Građanski savez Srbije i Igmanska inicijativa su kritikovali rukovodstvo Pravnog fakulteta u Beogradu jer je dopustio održavanje te tribine.
"Mislimo da je sramno i nedopustivo dozvoliti organizaciju skupa na kome će se veličati zločin i zločinci. U Srbiji je neophodno stvoriti svest o odgovornosti pojedinaca za zločine i insistirati na njihovom kažnjavanju, a ne podržavati ih i učiti mlade da je zločin, ubistvo i silu moguće opravdati", objavio je Građanski savez Srbije.
"Ovakvim potezom, u godini kada se obeležava 60 godina od pobede nad fašizmom, Vlada Srbije je uvredila sve ljude koji su se za vreme Drugog svetskog rata, ali i svih ovih godina, borili protiv fašizma i njegovog povampirenja u novom obliku", saopštila je Igmanska inicijativa.
Srpske snage su u leto 1995. pobile u području Srebrenice, u istočnoj Bosni, više od osam hiljada Bošnjaka. Haški tribunal je utvrdio da taj masovni zločin predstavlja genocid.
XS
SM
MD
LG