Dostupni linkovi

Deložacija pa samospaljivanje


Jutrošnji pokušaj deložacije Miće Marića i njegove porodice iz stana u ulici Sime Šolaje imao je tragičan bilans, u kojem je šest osoba sa teškim opekotinama i u životnoj opasnosti primljeno na banjalučku hirurgiju. Portparol direktora Policije RS-a, Radovan Pejić:

“Prije no što je intervencija započela, u hodniku se pojavio Mićo, koji je držao kanister i posipao benzinom sebe, posipajući i policajce koji su krenuli prema njemu u namjeri da ga savladaju i da oduzmu mu kanister kako bi zaštitili njegov i svoje živote. U tom trenutku, supruga je otvorila vrata i bacila zapaljenu šibicu na njega. On je planuo zajedno s policajcima.”

Portparol banjalučkog kliničkog centra, Marko Radoja:

“Marić Mićo ima opekotine 97 posto i on je u veoma teškom stanju, nalazi se u komi. Marić Dragojla, supruga, koja je sada van životne opasnosti, isto ima povrede po tijelu.”

Pored članova porodice Marić, u teškoj životnoj opasnosti su i tri policajca koji su pokušavali obuzdati Miću Marića.

Protiv supruge Dragojle, koja je lišena slobode, već je podnesena prijava tužilaštvu za pokušaj ubistva i napad na ovlaštena službena lica.

U Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica kažu da im uopšte nije jasno zbog čega je došlo do tragedije, kada su Marići nakon deložacije trebali da presele u drugi stan koji je već njihov. Vojin Mijatović, portparol Ministarstva:

“Oni su došli iz Hrvatske i mijenjali stan na relaciji Hrvatska - Banja Luka. I zamijenili stan u Banjoj Luci. Onda su sa Misonijem zamijenili Banja Luka - Banja Luka. Znači, ovaj predmet je trebao da riješi to da se oni vrate u taj svoj stan koji su mijenjali sa Hrvatskom, a Misoni u svoj stan. To bi sve bilo, mislim, u određenom kontekstu opravdano da je taj stan bio sporan, znači da ima zahtjev za povrat iz Hrvatske. Ali nema. Stan je čist. Znači, bila je samo priča razlike deset kvadrata.”

Danas je bio peti pokušaj deložacije porodice Marić i svaki put je bilo prijetnji spaljivanjem, kažu komšije:

“Sad ja mislim da je to samo nesposobnost milicionera bila da ga nisu mogli već savladati, ako je već prijetio takvim pričama.”

Deložaciji je prisustvovao i vlasnik stana Anton Misoni, koji kaže kako već 12 godina pokušava da vrati svoj stan iz kojeg je, tvrdi, istjeran:

“A da li ću ući u svoj stan? Kako vidite, još nisam ušao. Pa nadam se da ću ući i tako bi bila pravda zadovoljena.”
XS
SM
MD
LG