Dostupni linkovi

RS ne prihvata ekonomske regije po projektu Evropske komisije


Za RS neprihvatljive su ekonomske regije Bosne i Hercegovine po projektu Evropske komisije. Ovo je glavni zaključak okruglog stola u Banjoj Luci na temu RS u procesima regionalnog organizovanja, sa posebnim osvrtom na EURD projekat ekonomskih regija u BiH.

Premijer RS-a, Pero Bukejlović, problem vidi u činjenici da Evropska komisija putem projekta EURED, koji se provodi u praksi već nekoliko godina, ne uvažava ustavni poredak BiH:

“Jer ima dosta argumenata protiv toga. To ne znači da mi nemamo potrebu da razgovaramo o tome i da za velike infrastrukturne projekte posebno se dogovaramo na koji način ćemo ih raditi u BiH, posebno kad govorimo o autoputu C5, zatim energetskim kapacitetima itd.”

Vlada je 7. aprila donijela zaključak da ne prihvata način organizovanja ekonomskih regija u BiH po projektu EURED, uz obrazloženje da u izradi ovakvog načina regionalizacije nisu učestvovale institucije RS-a. Ovo je demantovao vođa tima EURED-a u BiH, Džerard Enis:

“EURED je jedan od najotvorenijih i najtransparentnijih projekata Evropske unije. Na temu regionalizacije, 2003. godine održan je razgovor sa tadašnjim premijerom RS-a, Draganom Mikerevićem, i organozavno je oko 200 konferencija širom BiH. Vlada RS-a ima i svog člana u upravnom odboru koji nadzire rad projekta.”

Predstavnik EURED-a također je naglasio da prilikom stvaranja pet ekonomskih regija u BiH nije bilo političke pozadine.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG