Dostupni linkovi

Hrvatska kao amicus curiae


Čak ni uzburkana politička atmosfera pred vrlo važne lokalne izbore u Hrvatskoj nije dovela do povišenih tonova hrvatske Vlade u komentiranju ispravljene i dopunjene haške optužnice za ratne zločine za vrijeme i poslije akcije „Oluja“ protiv generala Mladena Markača i Ivana Čermaka.

Zamoljena za komentar dopunjene optužnice u kontekstu početka pregovora o hrvatskom članstvu u Evropskoj uniji, ministrica vanjskih poslova i evropskih integracija Kolinda Grabar Kitarović kazala je kako će na datum početka pregovora zasigurno utjecati procjena hrvatske suradnje s Haškim sudom i provedba mjera za dokazivanje te pune suradnje:

„Hrvatska ima pravo na svoje mišljenje. Hrvatska će iskoristiti sva pravna sredstva koja ima na raspolaganju. Naše mišljenje ostaje nepromijenjeno. Mi smo u potpunosti spremni i odlučni na punu suradnju sa sudom u Hagu.“

Premijer Sanader je već najavio, a sad je to operativno potvrdila i ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, kako će se Hrvatska pojaviti u ovom postupku pred Haškim tribunalom kao amicus curiae (prijatelj suda).

Premijer i predsjednik HDZ-A Ivo Sanader, kojem posljednjih mjeseci ne cvjetaju ruže ni na unutarnjem ni na vanjskopolitičkom planu, ostvario je danas i ne tako nevažnu pobjedu – pokazao je da još uvijek kontrolira veteranske nevladine udruge.

Iako je na pozivu, što ga je Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata jutros poslala novinarima, pisalo kako traže hitan sastanak sa Sanaderom zbog dopunjenih i ispravljenih optužnica za Markača i Čermaka, kako je nakon sastanka izjavio predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Đuro Dečak, to nije bila tema današnjeg razgovora sa premijerom:

„Smatramo da Vlada zna što joj je činit i mi branitelji apsolutno stojimo iza poteza koje će Vlada učiniti.“

Sanader će o dopunjenim optužnicama i o vladinom stavu izvijestiti Sabor u sljedeću srijedu kada Sabor iznova počinje sa radom, a predstavnici veteranskih udruga najavljuju da će sa saborske galerije pratiti premijerovo izlaganje.
XS
SM
MD
LG