Dostupni linkovi

Česi na tragu jedinstvenog lijeka protiv raka


Češki znanstvenici su pred okončanjem jednog od najvećih medicinskih otkrića u posljednjih nekoliko godina. Riječ je o lijeku protiv nekih tipova zločudnih tumora. Primjerice, mogao bi biti vrlo djelotvoran u lječenju raka grudi. Stručnjaci Mikrobiološkog odjela Akademije znanosti postigli su sa famaceutskom tvrtkom. Zentiva u Pragu dogovor kojim bi ta firma sudjelovala u financiranju završne faze razvoja lijeka. Najprije bi uslijedili testovi na bolesnicima koji bi dobrovoljni pristali na korištenje lijeka, dok bi, prema riječima Vere Kudinove, glasnogovornice tvrtke, lijek mogao biti u redovnoj upotrebi tek izmedju 2012 i 2014.

"Zajedno sa Mikrobiološkim i Makromolekularnim odjelima Akademije znanosti radimo na izumu od 1996. Riječ je o vrsti usmjernog citostatika. Dakle nije to novi lijek, prije je to nova forma citostatika koji su usmjereni samo prema zloćudnim stanicama tumora, pa organizam pacijenta ne bio bio izložen dodatnim neprijatnostima, kakvo je na primjer opadanje kose i slično. Iako se u medijima pojavila vijest koja je izazvala veliku nadu kod pacijenta, lijek je još u istraživačkoj fazi i taj proces još će dugo potrajati. Primjena na oboljelima mogla bi početi tek za dvije godine".

Do sada se liijek testirao samo na životinjama i rezultati su bili vrlo obećavajući. U tim pokusima lijek je uklonio bolesti poput leukemije, raka debelog crijeva ili limfinih žlijezda.

Iako su znanstvenici prilično uvjereni u kvalitetu budućeg lijeka, ipak pomalo strahuju da ne izazove isuviše veliku nadu kod oboljelih. Sami pacijenti kažu kako su spremni na testove, čak i kad bi im to samo na odredjeno vrijeme poboljšalao kvalitetu života. Pravnici takodjer ističu da ukoliko se pacijent dobrovolno odluči na test novog lijeka, to s s pravnga stajališta nije upitno.
XS
SM
MD
LG