Dostupni linkovi

Donacija koja treba probuditi odgovorne


Profesori univerziteta iz Njujorka i Mičigena, Robert Donia i Wilijam Hant, donirali su 10 hiljada dolara za sedam državnih institucija u BiH iz oblasti kulture. Zemaljski i Historijski muzej, Muzej pozorišne umjetnosti i književnosti, Umjetnička galerija, Kinoteka, Nacionalna i Biblioteka za slijepa i slabovidna lica od ove simbolične sume dobit će po 2 hiljade konvertibilnih maraka. Sve ove institucije ostale su bez finansijske podrške države BiH i njihovo funkcionisanje svedeno je na minimum.

Profesor historije sa Univerziteta St. Lawrence iz Njujorka, Wiliam Hant, kaže da je novac sakupljen privatnim donacijama:

“Institucijama, takvim institucijama koje zaslužuju pomoć, ali institucijama koje su ostale bez druge pomoći od države. To je bio razlog ovog izbora.”

Profesor Robert Donia sa Mičigenskog univerziteta, koji proučava historiju jugoistočne Evrope i BiH još od 70-tih godina, nada se kako će ovaj gest probuditi odgovorne u BiH:

“Mi, naravno, više se nadamo da će bit podrške za te institucije od strane države, od strane te političke grupe koja može to napraviti u okviru države, jer pojednici ne mogu to napraviti.”

Ovo je još jedan primjer bh. svakodnevnice kada stranci moraju pokazati šta je i kako funkcioniše jedna država, kaže direktor Instituta za historiju, Husnija Kamberović:

“Amerikanci znaju šta je država i zato su oni odlučili da pomognu državne institucije u BiH, budući da izgleda da mnogi naši, koji vode ovu državu, ne znaju šta je država i onda je očito logično da nam stranci, koji znaju šta je država, moraju ovdje doći i pokazati im koliko je važno zapravo očuvati državne institucije za postojanje jedne države.”

Profesor Hunt naglašava da je ova skromna donacija izvan bilo kakve politike i da je njen jedini cilj očuvanje kulture u BiH.
XS
SM
MD
LG