Dostupni linkovi

Sanja Modrić novinarka godine


Novinar nije ni tužitelj, ni sudac, već svjedok, citirao je dobitnik ovogodišnje nagrade za životno djelo “Otokar Keršovani” Gojko Marinković, riječi svog pokojnog oca, također novinara:

“Ja u životu nisam nikada dobio nijedan orden, nijedan veledar i time se ponosim, kao što se ponosim da sam kao novinar dobio sva tri velika priznanja svog ceha. Meni zapravo drugo i ne treba i to je ono čime se svaki od nas i treba ponositi.”

Priznanje “Milan Grlović”, za izniman doprinos radu Hrvatskog
novinarskog društva, dobio je Bože Šimleša, koji već godinama sustavno organizira akcije za pomoć djeci novinara poginulih u ratu u Hrvatskoj, i – posthumno – historičar hrvatskog novinstva Josip Grbelja. Najprestižnija nagrada za novinara, odnosno ovom prigodom za novinarku godine, otišla je većinom glasova članova Hrvatskog novinarskog društva urednici i kolumnistici zagrebačkog “Jutarnjeg lista” Sanji Modrić. Kako “Mama”, kako je zovu u njenim novinama, ocjenjuje razinu slobode novinara u Hrvatskoj:

“Novinari imaju onoliko slobode koliko uzmu. E sad je pitanje koliko ljudi iz naše profesije znaju uzeti slobode. Oni ponekad i nisu krivi što im je malo nezgodno i tako dalje, ali ako imaju dobre učitelje i podršku u redakciji, onda to sve ide. A ako toga nemaju, onda se možda osjećaju sami na svijetu i mogu uspjeti samo najhrabriji. A mislim da danas u redakcijama jeste takva klima da se potiče dobar rad i da se ide do kraja.”

Jedini skandal prigodom ovogodišnje dodjele nagrada, uzrokovala je nagrada za najbolji televizijski intervju novinarki Hrvatske televizije Silviji Luks. U znak prosvjeda, devetnaestero televizijskih novinara, članova Hrvatskog novinarskog društva, istupilo je iz članstva, s obrazloženjem da je ova odluka ishitrena. Silvija Luks, novinarka je starije generacije. Radila je prvo na Televiziji Zagreb, potom na JUTEL-u, a potom i na Hrvatskoj televiziji. Strožiji kritičari zamjeraju joj suradan odnos sa svakom vlašću, pod uvjetom da može biti na TV ekranu.
XS
SM
MD
LG