Dostupni linkovi

Pandurević odbacio svoju odgovornost za Srebrenicu


Genocid, ubistva, progoni, deportacije i nehumano ponašanje zločini su za koje se Pandurević tereti. Po svih sedam tačaka optužnice, optuženi se istovjetno izjasnio:

“Časni sude, nisam kriv.”

Prema izmijenjenoj optužnici koja je otpečaćena 2001. godine, navodi se da su jedinice Drinskog korpusa početkom jula 1995. godine granatirale zonu Srebrenice, koja je tada bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija, te napale promatračke položaje holandskog bataljona UNPROFOR-a. Nakon zauzimanja Srebrenice, vojne i policijske snage bosanskih Srba ubile su ili protjerale većinu srebreničkih Bošnjaka, čime su nastavile kampanju etničkog čišćenja koja je započeta u proljeće 1992. godine. Ovi zločini se u optužnici navode kao udruženi zločinački poduhvat, u kojem su, pored Pandurevića, sudjelovali Ratko Mladić, Milenko Živanović, Radislav Krstić, Ljubiša Beara, Vujadin Popović, Drago Nikolić, Vidoje Blagojević, i ostali.

Radislav Krstić je pravosnažno osuđen za učešće u srebreničkom genocidu na 35 godina zatvora.

Optužnicu sa Pandurevićem dijeli Milorad Trbić, oficir bezbijednosti u Zvorničkoj brigadi VRS, koji se takođe nalazi u pritvoru Tribunala.

Kompletan tekst optužnice (bosanski/hrvatski/srpski)
XS
SM
MD
LG