Dostupni linkovi

Nova serija bombaških napada na Bagdad


Pobunjenici pojačavaju svoje napade u glavnom gradu Iraka, dok premijer Ibrahim al Jaafari i dalje vodi pregovore o popunjavanju kabineta u kojem nedostaju ključni ministri - obrane i energetike.

Prvi napad jutros se dogodio se u istočnom dijelu grada, slijedili su potom i ostali. Jedan u samom trgovačkom središtu Baghdada, dok je u trećem smrt izbjegao zapovjednik specijalnih snaga Ministarstva unutarnjih poslova. Od prošloga četvrtka kada je formirana vlada u napadima pobunjenika, uglavnom na vojne i policijske snage, ubijeno je najmanje 120 ljudi.

Paraleno s posljedjom serijom bombaških napada, svijet je ponovno upozoren na talačku krizu u Iraku. Scenario je uvijek isti. Omičari naprave video zapis u kojem talac moli za život i traži da strane vojne snage odu iz Iraka. Tako je bilo i sa Australcem Daglasom Woodom , 63 godišnjim inžinjerom, a snimka je objavljena jučer na jednoj od arapskih satelitskih tv.

"Obitelji, prijatelji, pomognite da se ameri čki, australski i britanski vojnici povuku i ostave Irak Iračanima. Pomognite mi, ne želim umrijeti!"

No, australski premijer John Howard danas je otklonio mogućnost povlačenja snage iz Iraka.

" Pokušat ćemo učiniti sve da pomognemo taocu, ali vanjsku politiku ove zemlje neće odredjivati teroristi", rako je Howard.

U posljednjih godinu dana u Iraku je oteto oko 200 stranaca, njih tridestak je i ubijeno.
XS
SM
MD
LG