Dostupni linkovi

Novi sastanak radne grupe za energetiku za mesec dana


Drugi sastanak Radne grupe za energetiku u okviru nastavka dijaloga Beograd-Priština, održan je nakon pauze od godinu dana, a eksperti za energetiku dve delegacije razgovarali su o tehničkim pitanjima iz te oblasti. Džoli Dikson, predsedavajući Radne grupe, bio je zadovoljan sastankom koji je ocenio kao konstruktivan i produktivan.

“Predstavnici dveju delegacija dogovorili su se da će u roku od samo nekoliko dana dostaviti izveštaje o sadašnjem stanju u oblasti energetike i izveštaje o stanju zaštite životne sredine. Ovi izveštaji će obema delegacijama omogućiti da se pripreme za sledeći sastanak radne grupe i na današnjem sastanku je dogovoreno da će se sledeći sastanak održati u roku od manje od mesec dana.”

Ranđel Nojkić, član kosovske delegacije, rekao je da su razmatrana tehnička rešenja i mogućnosti za buduće sastanke, ali i da nije rešen problem snabdevanja električnom energijom sela na Kosovu u kojima žive Srbi, jer su albanski članovi Radne grupe snabdevanje strujom pojedinih kosovskih naselja okarakterisali kao unutrašnje pitanje Kosova. Nojkić je rekao da je predložio da se to pitanje uvrsti na dnevni red narednog sastanka i pozvao privremene kosovske institucije da reše problem.

“To je ono što smo zapravo zahtevali još u Prištini, a oko čega nismo mogli da se dogovorimo i praktično prištinska delegacija je danas došla sa potpuno odvojenim stavovima. Veoma mi je žao što su se predstavnici međunarodne zajednice solidarisali sa predstavnicima Vlade i Albancima i da praktično naš predlog koji je bio jedan od prioriteta, a to je snabdevanje električnom energijom onih sela koja već duže od šest meseci ili skoro šest meseci nemaju struje, koje su u početku prihvatili a na kraju kada su predstavnici Vlade izrazili svoje neslaganje oni su se solidarisali sa njima.”

Drugi član kosovske delegacije Sadri Limani, stariji savetnik u kosovskom Ministarstvu energetike, rekao je da na Kosovu postoji veliki problem sa snabdevanjem ne samo srpskih sela, nego i drugih naselja. Zapravo trenutno na Kosovu 47 naselja nema napajanje strujom iz više razloga, a od toga su samo četiri srpska sela, rekao je Limani.
XS
SM
MD
LG