Dostupni linkovi

U Bugarskoj uhapšen pukovnik Vojske SCG


Ministarstvo odbrane Srbije i Crne Gore potvrdilo je da je bugarska policija uhapsila pukovnika Vojske Srbije i Crne Gore Čedomira Brankovića na osnovu međunarodne poternice Interpola raspisane na zahtev Hrvatske. Ministarstvo u saopštenju navodi da je pukovnik Branković trenutno u pritvorskoj jedinici bugarske policije u Sofiji, a da je uhapšen juče oko 19.30 sati za vreme protokolarne večere. Dodaje se da je pukovnik Branković bio u zvaničnoj delegaciji Vojske SCG koja je od 25-27. aprila boravila u poseti Vojsci Bugarske u okviru plana međuarmijske saradnje sa Vojskom Bugarske. Ministar odbrane Prvoslav Davinić:

“Upravo je to ono što mi hoćemo da utvrdimo i da sa jednim autoritativnim saopštenjem izađemo, sve ostalo su u međuvremenu špekulacije. Ne znamo tačno pošto se on nalazio u Bugarskoj, očigledno da je on od strane policijskih organa zaustavljen, ali da bismo dali punu informaciju za javnost bez nekih grešaka i spekulacija, mi sad tražimo od naših predstavnika da nas o tome obaveste.”

Ministarstvo spoljnih poslova u čijoj je nadležnosti putovanje vojne delegacije vodi diplomatske aktivnosti sa službenim Zagrebom, kako bi se slučaj hapšenja pukovnika Brankovića rešio na najbolji mogući način, kaže za naš radio šef diplomatije Vuk Drašković.

“Ono što je moglo da učini Ministarstvo je učinilo i u toku su sada, kako mi je rekao ministar Davinić, pregovori između naših i Zagreba. Ja se nadam da će se naći dogovor na relaciji naši vojni organi – hrvatsko pravosuđe, i pregovori se vode.”

Nekadašnji vojni tužilac Jovan Buturović pojašnjava proceduru koju nakon hapšenja sprovodi Interpol. On upozorava da odluka o eventualnom upozorenju zavisi od statusa koji ima uhapšena osoba.

“Po poternicama Interpola se postupa. E sad, pitanje je, znate, samo da li on uživa neki imunitet ili ne. U tome je problem. Diplomatski imuniteti štite. Kakav je njegov status, ja to stvarno ne znam.”

Vojni analitičar Aleksandar Radić, podsećajući na analogiju majora Šišića koji je u Mađarskoj uhapšen i isporučen italijanskim vlastima, smatra da aktivni starešina Vojske Srbije i Crne Gore pukovnik Čedomir Branković može da bude izručen hrvatskim vlastima. On ipak upozorava da bi diplomatija Srbije i Crne Gore morala da pokaže visok nivo odlučnosti.

“Vrlo je štetno ako aktuelni slučaj postane presedan i ako se otvori mogućnost da Hrvatska umnoži ogromnu količinu tajnih optužnica i liferuje ih Interpolu protiv ljudi koji su bili učesnici borbenih dejstava, jer dosadašnja iskustva sa hrvatskim pravosuđem pokazala su da oni imaju jedno jako široko tumačenje toga šta je ratni zločin najblaže rečeno, i da praktično svako ko nosi uniformu i bio je učesnik borbenih dejstava može biti optužen.”

Hapšenje pukovnika Vojske Srbije i Crne Gore Čedomira Brankovića je prema navodima bugarske policije bilo odloženo određeni period, jer su vršene diplomatske konsultacije kako bi se izbegli diplomatski skandali.
XS
SM
MD
LG