Dostupni linkovi

Neizvestan susret Rugove i Tadića


UNMIK podrzava ideju o odrzavanju sastanka izmedju predsednika Kosova Ibrahima Rugove i predsednika Srbije Borisa Tadica, a teme razgovora treba da odrede sami ucesnici, izjavili su zvanicnici misije Ujedinjenih nacija na Kosovu. Predsednik Srbije javno je ovog meseca pozvao kosovskog predsednika da direktno razgovaraju o Kosovu.
Taj poziv je Rugova odbio, ali je ostavio mogucnost susreta sa srpskim zvanicnicima na nekom medjunarodnom skupu. Sef UNMIKovog odeljenja za informisanje Hua Djiang (Jiang) kaze da se o tome jos uvek nista ne zna:

“Petersen je jasno rekao kako on razmatra mogucnost susreta Rugove i Tadica, ali nije postignuta saglasnost o vremenu i mestu njegovog eventulanog odrzavanja”, kaze Djiang.

Sef UNMIKa je izjavio kako se razmatra mogucnost organizacije medjunarodnog skupa na kome ce se sastati dvojica zvanicnika.

Predstavnica UNMIKa kaze da nije jasno kako ce izgledati taj sastanak:

“Tadic je rekao da zeli da se sastane sa Rugovom, koji je odbacio poziv, ali je postavio neke uslove. Dakle ukoliko se dve strane dogovore da se sastanu onda one treba da odrede teme o kojima ce razgovarati”, kaze Djiang.

Predsednik Rugova, koji se trenutno nalazi u Belgiji na poziv tamosnjih vlasti, nedavno je rekao da se protivi polItickim razgovorima sa vlastima Srbije. Medjutim, on nije iskljucio susret sa Tadicem na nekom medjunarodnom skupu o Kosovu, te naglasio da Srbija ne moze imati pravo veta.

Odrzavanje jednog takvog medjunarodnog skupa ne odbacuje ni premijer Kosova Bajram Kosumi, kaze njegov portparol Daut Dauti:

“Ne iskljucuje se mogucnost sireg medjunarodnog skupa, na kome bi glavnu ulogu imali predstavnici Sjedinjenih drzava, Velike Britanije, kao i drugih evropskih zemalja. Takvu mogucnost premijer nikada nije odbacio, ali do sada se nista konkretno nije desilo u tom pravcu”, kaze Dauti.

On je odbacio mogucnost da vlada Kosova sa vlastima u Beogradu razgovara o statusu:

“O statusu Kosova sa Beogradom se nece direktno razgovarati. Vlada Kosova nece pitati srpske vlasti kakav ce biti status Kosova”, kaze Dauti.

Sef americke kancelarije u Pristini, Filip Goldberg (Philip) istakao je neophodnost uspostavljanja dijaloga izmedju Pristine i Beograda. On je rekao da pored vodjenja razgovara o tehnickim pitanjima, moze doci vreme i za politicki dijalog:

“Smatram da ce se politicki dijalog, kao i razmatranje ostalih pitanja, ubrzati i postojace spremnost za razgovore”, kaze Goldberg.
XS
SM
MD
LG