Dostupni linkovi

SARAJEVO


Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Bosni i Hercegovini objavila je u izvesstaju o stanju u sskolama u toj zemlji da u 54 sskole postoji nacionalna ili verska segregacija uccenika. Najccessche je recc o sskolama u kojima djaci razliccitih nacionalnosti odvojeno pohadjaju nastavu, ulaze na odvojene ulaze i koriste odmore u razliccita vremena, a nastavnici koriste odvojene zbornice. Medjunarodni predstavnici u Bosni i Hercegovini upozorili su na neophodnost usvajanja Zakona o visokom obrazovanju u toj zemlji.

DZZAKARTA
Predsednik Kine Hu DJintao i premijer Japana Junichiro Koizumi sastali su se u subotu na kraju trodnevnog Azijsko-africckog samita koji se odrzzava u Dzzakarti. Na prvom sastanku ccelnika dveju zemalja od kako su prosslog meseca kinesko-japanski odnosi pali na najnizzi nivo od 1972, odnosno od kako Peking i Tokio uopsste imaju diplomatske odnose nije bilo recci o istoriji, rekao je japanski premijer. Predsednik Kine je objavio da njegova zemlja zzeli bolje odnose sa Japanom, ali da je Japan "nedavno izreccenim stavovima" "duboko povredio" osechanja Kineza. Kojzumi je u petak izrazio zzaljenje svima kojima je japanski militarizam za vreme Drugog svetskog naneo "veliku patnje i sstete". Na samitu su se sastali predsednik Vlade Juzzne Koreje Li Hae-ccan i predsednik Parlamenta Severne Koreje Kim Jong-namom. Osim uobiccajenih protokolarnih izjava da je bilo recci o "vazznim pitanjima", nisu zvaniccno saopssteni nikakvi detalji o tom razgovoru, odnosno o prvom sastanaku visokih predstavnika dveju koreja u protekle tri godine.
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Kofi Anan je sa samita u Dzakarti pozvao vojnu huntu Mjanmara na demokratske reforme i na oslobadjanje ccelnice opozicije, dobitnice Nobelove nagrade za mir, Aung San Su CCi, koja je vech godinama u kuchnom pritvoru. On je izrazio occekivanje da bi dogovor o reformama UN mogao biti postignut tokom leta i objavljen na samitu svetskih lidera koji je zakazan za septemar u Njujorku.
XS
SM
MD
LG