Dostupni linkovi

Pavković u ponedeljak u Hagu


Povodom odluke haškog optuženika generala Nebojše Pavkovića da 25. aprila dobrovoljno ode u Haški tribunal, Vlada Srbije izdala je saopštenje u kome se navodi da je Pavković rekao da je “ceo svoj život posvetio vojsci i svom narodu i da se časno borio za odbranu otadžbine i naroda, dodavši da odlazi da do kraja ide ispuni vojničku zakletvu”.General Pavković je još istakao da ne želi da bude jedina smetnja stremljenjima zemlje ka boljoj budućnosti, stoji u Vladinom saopštenju. Istovremeno Vlada Srbije će na prvoj narednoj sednici doneti odluku o davanju svih potrebnih garancija da se Pavković pusti na slobodu do početka suđenja i pružiće pomoć njegovoj porodici. Interesantno je da će general Pavković u pratnji ministra Zorana Lončara i lekara sa Vojno-medicinske akademije otputovati 25. aprila, dakle u danu kada Savet ministara Evropske unije treba da potvrdi pozitivnu ocenu Studije izvodljivosti za Srbiju i Crnu Goru. Optuženi general će najpre otići u Roterdam gde će obaviti medicinski pregled, a posle toga u Hag. Upravo Zoran Lončar, republički ministar za državnu upravu i član Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, povodom Pavkovićeve odluke da dobrovoljno ode u Hag za naš program kaže:

“Današnja odluka generala Pavkovića je novi dokaz o potpunoj uspešnosti modela dobrovoljne predaje koji će omogućiti Srbiji ne samo da dobije definitivno pozitivnu ocenu Studije izvodljivosti 25-oga u Savetu ministara, već da nesmetano nastavi proces saradnju sa Haškim tribunalom do potpunog ispunjavanja te obaveze.”

Istovremeno, Pavkovićev pravni zastupnik, advokat Ljubiša Živadinović u izjavi za Radio Slobodna Evropa ističe da je njegov klijent i ranije imao nameru da dobrovoljno ode u Hag, ali i dodaje da je čekao da priprema odbrane bude završena.

“Taj deo priče smo završili. On je o svemu upoznat i onda je rekao, u redu je idemo za Hag i skladu sa tim napisao jednu izjavu, sa tom izjavom upoznata je Vlada, Vlada je to prihvatila i on je rekao da hoće u Hag da ode u ponedeljak i tu izjavu je znači potpisao.”

Haški tribunal Pavkovića tereti za nasilno premeštanje i deportaciju oko 800.000 albanskih civila, ubistvo stotina albanskih civila koje su počinila snage Savezne Republike Jugoslavije i Srbije, seksualne napade snaga Savezna Republike Jugoslavije i Srbije na kosovske Albance, naročito na žene, i nasumično uništavanje ili oštećivanje albanskih verskih objekata tokom sukoba na Kosovu 1999. godine.
XS
SM
MD
LG