Dostupni linkovi

Propuštena poseta


Smrt pape Jovana Pavla Drugog bila je povod da šef specijalne delegacije Srpske pravoslavne crkve koje je prisustvovala sahrani, vladika zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan, izjavi da je trebalo pozvati Papu da dođe u Srbiju. “Mislim da smo nepravedno i uskogrudo opterećeni neshvatljivim razlozima protivljenja Zapadu i Katoličkoj crkvi propustili da to uradimo, previđajući da između pravoslavnih i katolika ima najmanje otvorenih dogmatskih razlika. Smatram da je to bio veliki propust”, izjavio je tim povodom mitropolit Jovan koji se zapitao da li su Srbi pravoslavci toliko slabi da bi jedna Papina poseta katolicima u Srbiji mogla da uzdrma njihovu veru, crkvu i stovove naroda u smislu državnosti, kulture i verskog opredeljenja.

Govoreći o Jovanu Pavlu Drugom on je istakao papine reči da se za patrijarha Pavla molio svako jutro ceneći njegovu pobožnost i asketizam i podsetio da je delegacija Srpske pravoslavne crkve dobila posebno mesto u međucrkvenim odnosima i prilikom obeležavanja dve hiljade godina hrišćanstva. Iako nije želeo da komentariše reči vladike Jovana, vladika bački Irinej (Bulović) odaslao je poruku u sličnom tonu nakon zajedničkog sastanka Svetog sinoda Srpske pravoslavne crkve i Međunarodne biskupske konferencije koja je održana u utorak u Novom Sadu.

“Nemamo potrebe da ceo kompleks i celo bogatstvo, sve mogućnosti odnosa i odgovornosti dveju crkava i uopšte hrišćana u Evropi svodimo samo na jedno pitanje, nikakva Papina poseta neće magijski rešiti nikave probleme a naravno ni sama po sebi ne bi trebala da bude naš najveći problem.”

Crkva treba da predstavlja duhovni fundament za izgradnju nove zajedničke evropske kuće, složio se sa episkopom bačkim i beogradski nadiskup Stanislav Hočevar.

“Oseća se kako imao sve zajedničko, sada moramo to konkretizovati i za naš svakidašnji život. Zato je ovaj susret za sve nas tako sam uvjeren od velikog značenja.”

Aleksandar Simić, jedan od vodećih beogradskih kompozitora mlađe generacije, koji je lane po pozivu Vatikana komoponovao misu povodom 25. godišnjice pontifikacije Jovana Pavla Drugog, komentariše toplije vetrove koji u poslednje vreme duvaju na relaciji između Katoličke i Srpske pravoslavne crkve.

“Očigledno je da je mirovna misija Jovana Pavla Drugog urodila plodom i nakon njegove smrti, to se na kraju krajeva dešava, dolazi do buđenja svesti kada izgubimo jednog velikog čoveka. Izgubili smo mirotvorca koji je u prednjoj liniji sa Gandijem, doktorom Kingom, Mandelom, tako da se nadam da će ovaj veliki gubitak za čovečanstvo uroditi i na liniji razumevanja crkava koje predstavljaju narode koji žive na ovim prostorima. Znamo kako je izgledala istorija, nadamo se da će budućnosti izgledati bolje.”

Aleksandar Simić ističe da je Srpska pravoslavna crkva nažalost podeljena i po ovom pitanju i objašnjava zašto je veliki pobornik dolaska pape u Srbiju.

“Setimo se da je u Grčkoj svojevremeno Simitis uputio poziv Svetom ocu i da je tako došlo do posete, bez obzira na protivljenje Grčke crkve. Ja mislim da to ne treba da se desi ovde, mislim da je jako dobro što se traži poziv Srpske pravoslavne crkve, ali i Srpska crkva kao i predstavnici srpske države treba da shvate jednu stvar, da je to važnije za Beograd nego za Rim. Ja moram da priznam, moj motiv za inicijaciju papske posete Beogradu jeste bio pre svega interes Beogada a ne Rima, tako da kad Beograd konačno shvati koji su konačni interesi pravi, ja mislim da će i ovaj grad biti malo zelenije.”
XS
SM
MD
LG