Dostupni linkovi

Političko šibicarenje


Odlukom Izborne komisije BiH o poništenju izbora delegata za Gradsko vijeće u dvije sarajevske opštine, Stari i Novi Grad, suspendovane su i liste sa 14 vijećnika. Izbori delegata u ovim opštinama moraju biti ponovljeni prema pravilima Izborne komisije, i tek nakon toga njihovi mandati bit će legitimni, stoji u odluci.

Predsjednik Izborne komisije BiH, Vehid Šehić, smatra da su i sve odluke koje je donijelo Gradsko vijeće nelegitimne, a među njima i ona o izboru gradonačelnika:

“Kad je u pitanju gradonačelnik, postoji drugi zakon - Zakon o izbornom postupku, i tim je riješeno pitanje svih posljedica koje proizilaze iz ovakve odluke Izborne komisije BiH. U tom zakonu stoji da su posljedice da ne važe odluke ukoliko su one proizašle na način kako je to urađeno - ako ja nemam legalitet i legitimitet i moje odluke nemaju legalitet i legitimitet, mislim to je vrlo logično.”

Prema izbornom zakonu BiH, zbog nepoštivanja procedure glasanja, izbori za delegate vijećnike u opštinama Stari i Novi Grad bit će ponovljeni do 19. aprila.

Novoizabrana gradonačelnica Sarajeva, Semiha Borovac, ističe da će u ponovljenom glasanju biti ispoštovana odluka Izborne komisije i primijeniti se tajno a ne javno glasanje, kako je ranije učinjeno. To, međutim, neće ništa promijeniti, jer će liste s imenima kandidata ostati iste, izričita je Borovac:

“Ponovo će biti iste liste, isti ljudi. Ne vraća se izborni postupak na početak, jer nije dokazana nikakva nezakonitost, nego samo način glasanja. Prema tome, ovo gradsko vijeće će sačekati 19. da se te liste, dakle, izglasaju na način kako predlaže Izborna komisija. Zatim će sve to potvrditi i način na koji će on to potvrditi bit će samo potvrđivanje svega onoga što je donio da bi se održao kontinuitet - i nikakvih problema nema. Pravni kontinuitet postoji i postojat će i ništa nije dovedeno u pitanje.”

Predsjedavajući Opštinskog vijeća Novi Grad, Safet Kešo, također tvrdi kako će glasanje biti ponovljeno, ali za istu koalicionu listu. Na ovoj listi se nalaze delegati Stranke demokratske akcije i Stranke za BiH, bez Socijaldemokratske partije, koja je i uložila prigovor Izbornoj komisiji, jer među delegatima nije bilo predstavnika srpskog naroda. Safet Kešo:

“To nije propust ni Stranke demokratske akcije ni Stranke za BiH, niti je Općinsko vijeće u cjelini na bilo koji način spriječilo predstavnike SDP-a da delegiraju, da zapravo biraju ili da budu birani - kako se to u zakonu kaže. To je vrlo jasno kazala i Izborna komisija. Mi ćemo ponoviti ovo glasanje, ono će biti tajno i ja vas mogu već sada uvjeriti da će rezultat tog tajnog glasanja, budući da je riječ o samo jednoj listi, o izjašnjavanju o samo jednoj listi, biti potpuno identičan kao i u slučaju javnog glasanja.”

Kešo ističe da će i nakon ponovljenih izbora u opštinskim vijećima Stari i Novi Grad, kada je u pitanju konstitutivnost naroda, situacija ostati ista kao i prije odluke Izborne komisije.

“Dakle, taj projekat ovo općinsko vijeće, nakon odustajanja SDP-a, ne bi moglo samo ispoštovati, odnosno ne bismo mogli delegirati znači nebošnjake, jer je činjenica da u Općinskom vijeću Novi Grad nakon, bez obzira što smo na listama imali naravno i predstavnike drugih konstitutivnih naroda, oni jednostavno nisu izabrani u Općinsko vijeće, a smatrali smo potpuno logičnim da prvenstveno posegnemo za onim kadrovima ili kapacitetima koje imamo kao izabrane vijećnike u našem vijeću. Mi smo nudili SDP-u da delegiraju dva predstavnika nebošnjaka za jednu zajedničku listu. Međutim, to je odbijeno.”

U Socijademokratskoj partiji BiH kažu da su, kao podnosioci žalbe, nezadovoljni objavljenom odlukom Izborne komisije BiH, koju još uvijek nisu primili. Najavljuju kako će iskoristiti i posljednju zakonsku mogućnost i na ovu odluku se žaliti Apelacionom vijeću Suda BiH.

Analitičar Mirko Šagolj također je mišljenja da je Izborna komisija BiH ovakvom odlukom samo još više zakomplikovala situaciju. Šagolj, međutim, dodaje kako su dešavanja oko izbora gradske vlasti u Sarajevu samo odraz političke situacije u Federaciji i u čitavoj BiH:

“Sama činjenica da se grad Sarajevo konstituiše na način na koji se nikad u svojoj povijesti nije konstituisao, da ga konstituišu zapravo samo dva naroda, to znači Bošnjaci, pa, recimo, u nekom formalnom smislu i Hrvati, ali zapravo svu vlast je preuzela Stranka demokratske akcije, uz svoje satelite, nastala je u Sarajevu jedna situacija koja će sigurno još više zakomplikovati ukupne političke odnose u Federaciji i u BiH. Jer sad, recimo, mogu da kažu Hrvati u Mostaru - ako su u Sarajevu Bošnjaci, kao većinski narod, na ovakav način, raznim prevarama, smicalicama - ja to zovem čisto, klasično sarajevsko šibicarenje - poklopili kompletnu vlast, onda naravno da će i Hrvati, kao većinski narod u Mostaru, isto tako nešto pokušati.”

Sarajevska gradonačelnica Semiha Borovac kaže da će aktuelno gradsko vijeće sačekati rezultate ponovljenih izbora 19. aprila, te kako ne postoji mogućnost aktiviranja starih vijećnika, niti mandata bivšeg gradonačelnika Muhidina Hamamdžića, kako se špekuliše u javnosti.
XS
SM
MD
LG