Dostupni linkovi

Reforma policije jedina prepreka za početak pregovora


Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, Pedi Ešdaun, kazao je danas, nakon razgovora sa predsjednikom RS-a, Draganom Čavićem, da saradnja sa Haškim tribunalom više ne predstavlja prepreku za početak pregovora o potpisivanju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju:

“Ubijeđen sam da, zahvaljujući uspjehu koji je postignut u saradnji sa Haškim tribunalom, to više ne bi trebalo da bude barijera na evropskom putu u sadašnjoj fazi, ali to ne znači da je taj posao završen. I neće biti završen dok se Karadžić i Mladić ne nađu u Hagu.”

Jedina prepreka za početak pregovora, koji bi se mogao desiti već 19. maja, sada predstavlja reforma policijskih struktura, rekao je Ešdaun, najavivši da će ključni pregovori o policiji biti održani od 24. do 27. aprila. On smatra da se može postići kompromis o nemiješanju politike u rad policije i prenos određenih kompetencija na državni nivo, no problem su mape policijskih regija:

“To će biti težak zadatak, poput penjanja na Mount Everest. Te regije trebaju da obezbijede najprofesionalniji mogući rad policije. To je zadatak koji je dala Evropska komisija. Ako to ne možemo uraditi i unesemo i nove faktore, političku kontrolu, te savršenu etničku mješavinu, u tom slučaju ne možemo ispuniti evropske principe - i nema puta ka Evropi.”

Predsjednik RS-a, Dragan Čavić:

“Najbolnije pitanje u ovom regionu je pitanje otvaranja nekih karata, jer bude sumnju da one predstavljaju ulazak u neka druga, krupnija politička pitanja. A na kraju-krajeva, izlaze iz ustavno-pravnog okvira ove zemlje. Ne predstavlja nikakav problem da regije budu potpuno efikasne, u skladu sa tehničkim standardima rada policije, ukoliko se nalaze u okviru entitetskih administrativno-teritorijalnih nadležnosti.”

Ešdaun i Čavić su posebno pozdravili i odluku kolegijuma Evropske komisije da Srbija i Crna Gora dobiju pozitivnu ocjenu studije izvodljivosti:

“Mislim da je jučerašnji dan bio istorijski za Balkan. Srbija i Crna Gora su sada formalno krenule ka Evropi. Zašto? Zato što su izvršili postavljene zadatke, a najteži politički zadaci su bili Ustavna povelja državne zajednice i saradnja sa Tribunalom.”

“To je konačna potvrda da se i formalno sve zemlje zapadnog Balkana nalaze u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Budući da su svi na istom putu, ali u različitim fazama, i prema NATO-u, u tom balkanskom trouglu, koji se često pretvori u bermudski trougao, da bi on konačno prestao da bude bermudski trougao jedini način je da se nađu u istoj alijansi - i ekonomskoj, socijalnoj, političkoj, bezbjedonosnoj, a to su Evropska unija i NATO.
XS
SM
MD
LG