Dostupni linkovi

Treće suđenje za Srebrenicu, 9 optuženih


Bivši načelnik bezbjednosti Glavnog štaba VRS, Ljubomir Beara, izjasnio se da nije kriv po navodima izmijenjene optužnice za genocid u Srebrenici, kojom ga se tereti po dvije nove inkriminacije - učešće u zavjeri da se počini genocid i nasilno premiještanje stanovništva Srebrenice kao zločin protiv čovječnosti. Prva verzija optužnice Bearu tereti po još šest tačaka za genocid ili saučesništvo u genocidu, istrebljenje, ubistva, progon na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, i nečovječna djela protiv bošnjačkog stanovništva Srebrenice od 12. do 19. jula 1995.

Na jutrošnjem prvom stupanju pred Sud, pred sucem Jean-Claude Antonettijem, Milorad Trbić, bivši oficir bezbjednosti u Zvorničkoj brigadi VRS, odložio je za 30 dana izjašnjavanje o optužnici, koja ga tereti za ubistva u Srebrenici u julu 1995. Trbić se prije nekoliko dana predao Tribunalu. Njegovo ime je do predaje bilo “pod pečatom”, a optužnicu dijeli sa ratnim komandantom Zvorničke brigade Vinkom Pandurevićem.

Pored Beare, Trbića i Pandurevića, u pritvorskoj jednici Tribunala nalaze se još četvorica optuženih za zločine u Srebrenici - Ljubiša Borovčanin, Milan Gvero, Vinko Pandurević, Drago Nikolić i Radivoje Miletić. Vujadin Popović je najavio da će se Tribunalu predati sutra. U bjekstvu je još jedino Zdravko Tolimir.

Tužilaštvo će vrlo vjerovatno zatražiti objedinjavanje svih optužnica protiv ovih devet optuženih za srebrenički genocid. Svi su oni optuženi za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bio da se, nakon što su srpske snage u julu 1995. godine osvojile Srebrenicu, žene i djeca protjeraju prema Kladnju, a muškarci starosti od 16 do 60 godina po prijekom postupku pogube i potom zakopaju u masovne grobnice.
XS
SM
MD
LG