Dostupni linkovi

“Lopovi prve klase” pri kraju


Dio atmosfere sa snimanja najnovijeg filma Fadila Hadžića “Lopovi prve klase” zabilježili smo u garderobi zagrebačkog kazališta Kerempuh:

“Ovo je moj šesnaesti igrani dugometražni film. U dvije godine sam napravio dva filma. Ovaj film je jedna satirična filmska komedija.”

Film govori o putujućoj kazališnoj skupini koja izvodi satirički komad “Državni lopov”, glasovitu Hadžićevu komediju od prije trideset godina. Zaustavljaju se tako i u jednom starom dvorcu u kojem je smješten komforni zatvor za elitne lopove prema kojima se uprava odnosi kao prema najboljim hotelskim gostima:

“Osnovna inspiracija je to da lopovi, pogotovo ovi veliki, imaju sve bolji tretman. Žive gotovo kao u konfornim hotelima u Skandinaviji, pa čak i u Hagu. Jedini koji danas izdržavaju pravu kaznu su sitni lopovi. Ovi krupni možda samo gostuju u zatvoru na kraće vrijeme. Kasnije se opet pojavljuju po premijerama, smješkaju se i čak se ponašaju kao da su oni vrlo zaslužni građani i građani čiste savjesti.”

Vrijeme, kaže Hadžić, aktualno i vrlo prepoznatljivo, svakodnevnica ovih prostora u kojoj vlada gorko pravilo da legalizirani lopovluk caruje i mudro iznalazi rupe u sustavu, pa skoro i ne treba puno parodirati:

“Mi ovdje imamo jedan takav suludi zatvor na čijem čelu je jedan pomalo suludi upravitelj. Njega igra poznati glumac Boro Stjepanović, poznat iz Kusturičinog filma Doli Bel.”

Kaže da je izuzetno zadovoljan glumačkom ekipom u kojoj je petnaestak poznatih zagrebačkih glumaca, među ostalima: Goran Grgić, Ksenija Ugrina, Franjo Dijak, Mladen Vulić, Boris Miholjević, Danko Ljuština, Božidar Smiljanić, te sarajevski glumac Emir Hadžihafizbegović:

“Ja sam dobio ulogu producenta, čovjeka, koji je po Hadžićevom opisu karaktera, iz Sarajeva, iz jedne mahale koja se zove Bjelave. Pokušavam da mentalitet Bosne na neki način utkam u svoju glumačku igru.”

Goran Grgić:

“Igram kao dramskog prvaka. Prošlu noć smo se malo smrzavali na Sljemenu u šumi. To se na materijalu ne vidi.”

Fadilov pomoćnik režije, Ana Šimičić:

“On izdržava s nama po deset sati snimanja eksterijera noću na hladnoći.”

“To je dosta i fizički i psihički teško izdržati, ali obično ta kriza traje prva dva-tri dana. Onda, kao i u nogometu, kada ste uigrani i u dobroj formi, to ide.”

Producent novog Hadžićevog filma je Alka filma Zagreb. Biće snimljen u 40 dana. Direktor fotografije je Miodrag Trajković, a snima se u Zagrebu, Zaprešiću i Varaždinu. Pomoćnica režije, Ana Šimičić, otkriva nam i mali detalj iz Hadžićeve bogate životne knjige snimanja:

“Fadil će predzadnji dan snimanja, 24., napuniti 83. godinu života. On ima predivan odnos prema ljudima, jako krasno tretira i glumce i ljude na setu, vrlo precizno zna šta hoće. Vjerojatno će rođendan proslaviti sa nama na setu.”
XS
SM
MD
LG