Dostupni linkovi

Nezakoniti izbori za Gradsko vijeće Sarajeva


Izborna komisija Bosne i Hercegovine utvrdila je danas da je pri izboru vijećnika za Gradsko vijeće Sarajeva u opštinama Novi Grad i Stari Grad prekršen izborni zakon. U tim opštinama izbori su poništeni, a opštinskim vijećima naloženo da ispoštuju proceduru, naročito kada je u pitanju tajno glasanje. Predstavnici tih opština za Gradsko vijeće Sarajeva morat će biti ponovo birani.

Prema riječima predsjednika Izborne komisije, Vehida Šehića, žalba na izbor vijećnika u opštini Novo Sarajevo je odbijena:

“Kad je u pitanju opština Centar, Izborna komisija nije imala žalbu. A moram reći da tu proces izbora delegata nije još uvijek završen. Na sve ove odluke nezadovoljna strana ima pravo žalbe Apelacionom odjelu BiH.”

Novoizabrana gradonačelnica Sarajeva, član Stranke demokratske akcije, Semiha Borovac, ponavlja da odluka Izborne komisije neće uticati na rezultate koje je ova stranka ostvarila na proteklim lokalnim izborima:

“Stranka demokratske akcije, sa Strankom za BiH, sa SDU i tako, ponovo bi imala dvotrećinsku većinu. Mi ništa na izbornim rezultatima ne gubimo. Ovdje se jednostavno zbog izborne procedure i neuključivanja SDP-a u prvu fazu izbora žele nagraditi oni koji su svo vrijeme opstruirali.”

Šehić nije mogao konkretno odgovoriti na pitanje da li su dosadašnji rad i odluke novoizabranog vijeća Sarajeva legalni, budući da iz dvije opštine u kojima su danas poništeni izbori dolazi polovina vijećnika koji čine upravu Sarajeva:

“Sigurno određene posljedice će biti. Pitanje je da li je njihov mandat legalan. Svi oni koji nisu izabrani na zakonit način automatski ne mogu donositi pravovaljane odluke, tako da, s obzirom na Zakon o upravnom postupku, posljedice govore da se i te odluke van snage moraju staviti.”

U Socijaldemokratskoj partiji su ranije najavili da će nakon odluke Izborne komisije sarađivati sa svim strankama koje prema rezultatima izbora imaju mandate u Gradskom vijeću. Predsjednik Gradskog odbora SPD-a, Faruk Sijarić, za naš radio kaže:

“Potrudit ćemo se da se što je moguće prije formira Gradsko vijeće. SDP će biti kooperativan, sarađivat će sa svim strankama koje imaju pravo na mjesto u Gradskom vijeću na formiranju novog Gradskog vijeća.”

Aktuelno Gradsko vijeće Sarajeva, koje čine delegati Stranke demokratske akcije, Stranke za BiH, Socijaldemokratske unije i Stranke penzionera, u juče izdatom javnom proglasu ističu da eventualna odluka Izborne komisije o raspuštanju gradske vlasti poništava izbornu volju građana i da nije utemeljena u zakonu.

Ukoliko na ovu odluku bude uložena žalba, farsa o izboru Gradskog vijeća glavnog bh. grada konačan epilog dobit će na sudu.
XS
SM
MD
LG