Dostupni linkovi

Bez političkih razgovora sa Beogradom


Predsednik Kosova Ibrahim Rugova insistira na direktnom priznanju nezavisnosti Kosova, stoga nema direktnih politickih razgovora sa vlastima u Srbiji, izjavio je za nas radio Muhamet Hamiti, portparol kosovskog predsednika:

“Nema direktnih politickih razgovora sa Beogradom. Predsednik Ibrahim Rugova insistira na neposrednom priznavanju nezavisnosti Kosova”, kaze Hamiti.

Hamiti je to rekao reagujuci na pisanje medija kako ce predsednik Srbije pozvati predsednika Kosova na razgovore. Naime, prema pisanju medija predstavnici medjunarodne Kontakt grupe izjavili su da je Beograd spreman za dijalog sa Pristinom. Politicki direktor u nemackom Ministarstvu inostranih poslova Mihail Sefer izjavio je na konferenciji za novinare u Beogradu, uoci odlaska u Pristinu, da ce srpski predsednik Boris Tadic pozvati predsednika Kosova Ibrahima Rugovu na razgovore. Sefer je rekao da ce Beogard podrzati ulazak politickih predstavnika kosovskih Srba u radne grupe i na kraju u institucije.

Medjutim Muhamet Hamiti, portparol predsednika Rugove istice da u slucaju eventualnog medjunarodnog sastanka, koji ce imati za cilj zaokruzenje pitanja nezavisnosti Kosova, susedi mogu ucestvovati u razgovorima, ali bez prava veta.

“Bilateralni susreti celnika Kosova i Srbije radi resavanja pitanja koja su ostala kao nasledstvo rata i zajednickog postojanja zemalja u jednoj drzavnoj tvorevini koja ne postoji, mogu se organizovati tek nakon priznanja nezavisnosti Kosova”, kaze Muhamet Hamiti.
XS
SM
MD
LG