Dostupni linkovi

Cilj koalicije – smanjenje prisustva u Iraku


Donald Rumsfeld u devetom posjetu Iraku od invazije 2003. upozorio je svoje sugovornike da ne smije doći do oduglovlačenje nekih političkih procesa, posebno je važno poštovati rokove kako bi novi ustav bio usvojen polovicom kolovoza, prije prosinčakih izbora. Nakon susreta s premijerom Ibrahimom al Jaafarijem, šef Pentagona je istaknuo

"Naš cilj je transfer odgovornosti na iračke snage sigurnosti čim one bude spremne u potpunosti preuzeti sve odgovornosti – a u tom trenutku će i koalicijske snage moći smanjiti svoju prisutnost u Iraku, što je cilj država članica koalicije", rekao je Rumsfeld tijekom neočekivanog posjeta Iraka.

Priznajem da su pred nama mnogi izazovi kazao je novi premijer Jaafari, umjereni islamist koji je tijekom Sadamove vlasti desetljećima u egzilu vodio shiitsku političku stranku, no nova vlada će biti kabinet sastavljen od tehnokrata koji će bez obzira na svoje politička uvjerenja moći raditi zajedno. Jafaari je upozorio kako i Sjedinjene Države i ostali koalicijski partneri očekuju stvaranje sigurnosnih uvjeta kako bi mogli napustiti Irak. On je izrazio uvjerenje kako nazočnost stranih snaga u Iraku nije ni u čijem interesu.

"Intezivirat ćemo svoje napore kako bi ojačali iračke vojne i policijske snage, a to će u konačnici voditi povlačenju multinacionalnih snaga iz zemlje".

U Iraku je, medjutim, i dalje nesigurno. Nasilje i otmice su gotovo svakodnevna stvar. Uoči susreta Rumsfelda s iračkim duznosnicima otet je jedan američki državljanin koji je radio u blizini Baghdada. U posljednjih godina dana više od 150 stranih radnika je oteto, a neki od njih su i pogubljeni.
XS
SM
MD
LG