Dostupni linkovi

Pravda što bliže žrtvama


Jedan broj predmeta iz Haškog tribunala mogao bi se uskoro naći pred nacionalnim sudovima. U skladu sa strategijom okončanja mandata Tribunala, Tužilaštvo Tribunala je tražilo da se manji broj predmeta za optužene srednjeg i nižeg ranga prebaci nadležnim nacionalnim sudovima.

Predstavnik Sekretarijata Haškog tribunala u Bosni i Hercegovini, Matijas Helman, izjavio je danas u Banjoj Luci da je do 5. aprila Vijeću za prebacivanje Haškog tribunala stiglo sedam zahtjeva od Tužilaštva, koji se odnose na dvanaest osoba optuženih od Tribunala za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini. O predmetima koji bi se mogli naći pred sudovima Bosne i Hercegovine, Helman kaže:

“To su Željko Mejakić, Momčilo Gruban, Dušan Fuštar i Duško Knežević, optuženi za zločine u logorima Omarska i Keraterm kod Prijedora, Savo Todović i Mitar Rašević, optuženi za zločine u logoru KP dom u Foči, Gojko Janković, Dragan Zelenović i Radovan Stanković, optuženi za silovanje i druge zločine počinjene na raznim lokacijama u Foči, Milan i Sredoje Lukić, optuženi za zločine u Višegradu, i Dragomir Milošević, optužen za granatiranje i snajpersko djelovanje u Sarajevu.”

Vijeće za proslijeđivanje, koji čine trojica sudija, još nije donijelo nijednu odluku. Što se tiče Bosne i Hercegovine, Vijeće je razmatralo predmet protiv Mejakića i drugih i predmet protiv Radovan Stankovića, ali odluka još nije donesena:

“Kad Vijeće za proslijeđavanje donese odluku o prebacivanju, postoji pravo na žalbu, tako da još je prerano reći kada bi mogli biti i prebačeni neki predmeti.”

Pored ovih predmeta, prema Helmanovim riječima, Tužilašto Tribunala je tražilo, također, da se prebaci šest slučajeva za zločine počinjene u Republici Hrvatskoj:

“U onim predmetima koji se tiču zločina počinjenih u Hrvatskoj, Tužilaštvo u predmetu Vladimira Kovačevića je zauzelo stav da bi taj predmet mogao biti ustupljen Srbiji i Crnoj Gori, s obzirom na to da je optuženi tamo u medicinskoj njezi. A što se tiče zločina tzv. vukovarske trojke, tu je Tužilaštvo ostavilo sudijama da odluče, odnosno predložili su da bi predmet mogao biti ustupljen ili Srbiji i Crnoj Gori ili Hrvatskoj. Još ne možemo znati kakav će biti konačan stav Tribunala o tome. U svakom slučaju, u svakom predmetu se pojedinačno odlučuje o tome.”

Kojem sudu će neki slučaj biti proslijeđen, može jedino da odluči Vijeće za proslijeđivanje, kaže Helman:

“Ukoliko Vijeće odluči da taj predmet može biti prebačen, pravila Tribunala ostavljaju sudijama izbor da odluče kojoj državi predmet treba ustupiti – državi u kojoj je zločin počinjen, državi u kojoj je optuženi uhapšen, ili bilo kojoj drugoj državi koja je voljna da ga procesuira. Također, Vijeće za proslijeđivanje mora razmotriti da li država kojoj bi predmet bio ustupljen može ispuniti međunarodne standarde ljudskih prava i pravičnog suđenja. Haško tužilaštvo je tražilo da se predmeti koji se tiču zločina počinjenih u BiH trebaju ustupiti pravosuđu BiH, navodeći da pravda treba biti zadovoljena što je moguće bliže žrtvama. Ali odluku moraju da donesu sudije.”

Na kraju, Helman je podsjetio da je izuzetno važno da sve države postupaju u skladu sa svojim međunarodnim obavezama i da ulažu maksimalne napore u lociranju i hapšenju haških optuženika koji su još u bjekstvu.
XS
SM
MD
LG