Dostupni linkovi

Protest Zlatnih ljiljana


Nakon nekoliko sati čekanja ispred Federalne vlade u Sarajevu, oko 200 dobitnika najviših ratnih priznanja u Federaciji BiH nasilno je krenulo prema ulazu zgrade, prijeteći policiji koja je bila zadužena za obezbjeđenje da će upotrijebiti oružje ukoliko ih ne puste unutra:

“Nema više ovdje priče. Svi unutra. Dosta je laganja više bilo. Idemo tamo. Haj’mo!”

Nekoliko minuta kasnije, predsjednik dobitnika najviših ratnih priznanja u Federaciji BiH, Ahmet Sejdić, izašao je iz zgrade Vlade, gdje je delegacija predstavnika Saveza pregovarala sa premijerom Ahmetom Hadžipašićem o zahtjevima, i zatražio od prisutnih da se ne ponašaju nasilno. On je pozvao ministra za boračka pitanja u Federalnoj vladi, Ibrahima Nadarevića, da prisutnima prenese zaključke. Nakon što se ministar Nadarević nije odazvao pozivu, zaključke je pročitao predsjednik Saveza, Ahmet Sejdić:

“Vlada je danas donijela i u parlamentarnu proceduru upućuje tekst zakona o pravima dobitnika najvećih ratnih priznanja - da nam se daje 40, a u amandmanu Vlade danas - i 50 posto prosječne plaće u Federaciji BiH. Penzionisanje pod uslovom, akobogda, 55 / 20, 20 godina staža. To znači puno za mnoge od vas i ne bih volio da se to potcijeni kao rezultat.”

Dobitnici najviših ratnih priznanja u Federaciji BiH kažu kako nisu zadovoljni postignutim dogovorom. Oni su prije sastanka sa predstavnicima Vlade tražili da ova institucija poništi odluku kojom im je od 1. januara ove godine obustavljena isplata mjesečnih naknada od 129 maraka, da nacrtom zakona o pravima dobitnika najviših ratnih priznanja i njihovih porodica budu utvrđena primanja 60 posto od prosječne plate u Federaciji. Iako je Vlada, protivno zahtjevima Saveza, donijela odluku da se zakon, nakon što prođe parlamentarnu proceduru, primjenjuje od 1. januara naredne godine, dobitnici najviših ratnih priznanja u Federaciji kažu kako će tražiti da primjena počne odmah nakon što Parlament zakon usvoji.

Na području Federacije BiH ima 1570 nosilaca najviših ratnih priznanja, od kojih je njih 852 živo.
XS
SM
MD
LG