Dostupni linkovi

BRISEL


Visoki predstavnik Pedi Esdaun u cetvrtak ce u Briselu predsjedavati sastanku politickih direktora Vijeca za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini. Ovaj forum je kako isticu i Kancelariji visokog predstavnika znacajan i kao posljednji uoci serije vrlo važnih sastanaka krajem ovog i narednog mjeseca o pridruživanju zemlje NATO programu Partnerstva za mir i pocetku pregovora o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji.

VATIKAN
Sastanak kardinala koji ce birati novog poglavara Rimokatolicke crkve pocece 18. aprila najavio je portparol Vatikana Joakin Navaro Vals. Prema apostolskom ustavu konklava ce zasjedati u strogoj tajnosti u Sikstinskoj kapeli do izbora novog pape.
Agencije u medjuvremenu iznose procjene da je oko milon vjernika do sada odalo postu papi Ivanu Pavlu II cije je tijelo izlozeno u bazilici Svetog Petra. Redovi su i dalje veliki i hodocasnici cekaju i do 14 sati da bi prosli kraj odra sa tijelom preminulog pape. Bazilika ce biti zatvorena u cetvrtak vece radi priprema sahrane Ivana Pavla II u petak.
XS
SM
MD
LG