Dostupni linkovi

Svim preostalim optuženicima zamrznuta imovina


Svim licima sa javnih optužnica Haškog tribunala koja su u bjekstvu, Bosna i Hercegovina je zamrznula imovinu. Ovo je u skladu s odlukom koju je Vijeće ministara BiH donijelo 18. marta ove godine. Za provođenje ove odluke bile su nadležne agencije za provođenje zakona u BiH, Ministarstvo sigurnosti i entitetska ministarstva unutrašnjih poslova.

Ministar unutrašnjih poslova RS-a, Darko Matijašević, rekao nam je da je svoju obavezu ovo ministarstvo izvršilo još 23. marta:

“Mi smo 23. marta podnijeli izvještaj Ministarstvu bezbjednosti, na traženje Ministarstva bezbjednosti, o našim aktivnostima koje činimo u RS-u i tu smo jasno pokazali da smo proveli i kompletnu proceduru i kompletnu provjeru u svim našim institucijama i da smo dobili apsolutno povratne informacije da je sva imovina upravo zamrznuta i da smo mi postupili i u skladu sa našim domaćim zakonodavstvom, odlukom Vijeća ministara, a i Evropske unije, tako da su to u potpunosti ispoštovani kriteriji i zahtjevi koji su dobile institucije RS-a.“

Zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, Dragan Mektić, potvrdio nam je da je svim preostalim licima sa javnih optužnica Haškog tribunala imovina zamrznuta:

“I zadnje informacije i izvještaji koje smo dobili - provodi se ta odluka u potpunosti. Dakle, zamrznuta je imovina, zamrznuti su njihovi bankovni, finansijski i drugi računi koje su imali i izvršena je ubilježba na teret nekretnina kojima oni raspolažu u slučaju eventualnog pokušaja prometa tim nekretninama.”

No, ovo nisu jedine mjere koje su preduzimane protiv ovih lica u BiH. Na osnovu svojih ovlaštenja, još 7. jula 2003. godine Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Pedi Ešdaun, donio je odluku o blokadi svih računa najužim članovima porodice najtraženijeg haškog bjegunca, Radovana Karadžića. A 2004. godine istim odlukama je bila blokirana imovina Veljka Borovčanina, koji se nedavno dobrovoljno predao Haškom tribunalu.

Visoki predstavnik je, također, protiv osoba iz mreže koja podržava direktno ili indirektno Radovana Karadžića i ostale optužene za ratne zločine u bjekstvu, 2003. i 2004. godine donio odluke o blokadi svih bankovnih računa protiv 20 lica i dvije firme u BiH. Ove odluke morale su da provedu sve banke u zemlji. Portparol OHR-a, Ljiljana Radetić:

“Nakon što je Visoki predstavnik donio odluku o blokiranju računa određenog lica, sve banke i njihove podružnice u kojima se nalaze računi te osobe moraju taj novac prebaciti sa blokiranih računa na čuvanje u Centralnu banku BiH, ili u jednu od njenih glavnih jedinica. Svaka odluka sadržava i krajnji rok do kojeg sve banke moraju da dostave relevantne informacije Centralnoj banci BiH.”

Kako nezvanično saznajemo, uskoro bi Vijeće ministara BiH, moglo donijeti i zakon o zamrzavanju imovine haških bjegunaca, kako bi sve imalo potpuni legitimitet.
XS
SM
MD
LG