Dostupni linkovi

Povjerenstvo na povjerenstvo


Kada su pred nekoliko mjeseci oporbenjaci tražili da se istraži porijeklo imovine premijera Ive Sanadera i tadašnjeg HDZ-ovog ministra vanjskih poslova, Miomira Žužula, HDZ je iskoristio činjenicu što ima većinu u Saboru i odgovorio istom mjerom. Formirano je povjerenstvo koje će istražiti jesu li haesesovac Zlatko Tomčić i narodnjak Radimir Čačić, dok su u prošlom mandatu bili na visokim državnim funkcijama, zloupotrebljavali svoj položaj, odnosno, jesu li firme u kojima oni ili njihova uža obitelj imaju vlasničke udjele dobijale preko veze poslove na državnim natječajima.

Ali, čini se da je stvar kompliciranija nego što se isprva činilo. Povjerenstvo je zatražilo da im se dostavi dokumentacija o svim javnim natječajima za mandata Račanove vlade. Koji će biti rezultat? HDZ-ovac Ivan Vučić:

''Iz Ministarstva obrane će doći kamion. Iz hrvatskih željeznica oko trideset tisuća natječaja.''

Od Trgovačkog suda treba zatražiti da iskaže gdje Tomčić i Čačić imaju vlasničke udjele, jer ovako nećemo stići nikud, upozorava narodnjak Jozo Radoš:

''Onda bi trebali dobiti pet listova papira, a ne dva metra, kao što smo sada dobili, a izgleda da tomu još nije kraj. Ako to jednom parlamentarnom tijelu i Parlamentu sud nije u stanju dati, onda to govori u kakvoj se uređenosti našega pravnog i sudskoga sustava radi.''

Kod već pristigle dokumentacije za Čačićeve tvrtke problem je kako razlučiti tvrtke majke od tvrtki kćeri, odnosno tko gdje ima udjele. Boli glava, kaže HSS-ova zastupnica Ljubica Lalić:

''Mislim da je to bila skupština društava a kasniji udio u vlasničkoj strukturi se ne mijenja.''

Kada su HDZ-ovci kretali sa formiranjem ovog povjerenstva za Tomčića i Čačića, nisu ni očekivali neki rezultat, nego povjerenstvo koriste za javno blaćenje svojih političkih protivnika. A da od svega doista neće biti ništa, u trenutku iskrenosti priznao je i HDZ-ovac Vučić:

''Na kraju u ništa nećemo biti sigurni. Ponovo ćemo morati tražiti nekog eksperta i sudskog vještaka da to utvrdi i praviti ćemo novo povjerenstvo da utvrdi da li je prethodno povjerenstvo radilo pravilno.''
XS
SM
MD
LG