Dostupni linkovi

Policija ne može pronaći Pavkovića


Kako Radio Slobodna Evropa saznaje, u beogradskoj policiji u čijoj je nadležnosti privođenje haškog optuženika generala Nebojše Pavkovića, za bivšim načelnikom Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore raspisana je poternica kako je i naložio Specijalni sud. Ministar pravde u Vladi Srbije Zoran Stojković ističe da bi policija trebala odmah da reaguje i privede generala Pavkovića. On naglašava da u slučaju Pavkovićevog hapšenja oba postupka koja se vode protiv njega teku paralelno, ali i podvačli da Haški tribunal ima prioritet.

“Kad je lice tu može da mu se uruči optužnica, da koristi svoja prava i moli. Međunarodni propisi i ratifikovane obaveze imaju prioritet u odnosu na domaće zakonodavstvo.”

S druge strane, Pavkovićev advokat Ljubiša Živadinović u izjavi za naš program kaže da je drugostepenom organu podneo žalbu na odluku da se Pavkoviću odredi pritvor i dodaje da bi eventualno Pavkovićevo hapšenje moglo značiti i prvi korak ka izručenju Hagu, ali da bi u svakom slučaju otežalo pripremu njegovu odbrane pred Haškim tribunalom.

“Sad se nameće situacija da on zaista jedno vreme bude nedostupan dok ne vidimo kako će po žalbi odlučiti drugostepeni organ.”

Dakle, general Pavković se neće do daljnjeg javljati policiji.

“Da, da, do daljenjeg, sad možda on sam promeni odluku ja ne znam, ali s obzirom na ovo dok se ne reši po žalbi ja mislim da neće.”

A portparol Specijalnog suda Maja Kovačević Tomić naglašava da suđenje Pavkoviću pred ovim sudom i činjenica da ga potražuje i Haški tribunal nemaju nikakve direktne veze i da Pavković pred Specijalnim sudom odgovara za pomaganje u atentatu na Vuka Draškovića.

“General Pavković se na početku svog suđenja pojavljivao a kasnije zbog zdravstvenog stanja o čemu je dao dokaze opravdao je svoj izostanak sa suđenja i veće je donelo odluku da se u odnosu na njega postupak razdvoji. Posle nekoliko meseci dobili smo izveštaj lekara da je zdravstveno stanje generala Pavkovića trenutno stabilno toliko da može da prisustvuje suđenju, posle čega mu je predsednik veća uputio poziv da pristupi na naredni na zakazani glavni pretres. On na taj pretres nije pristupio. Tada je naređeno njegovo prinudno dovođenje pred sud.”

Potpuna saradnja sa Haškim tribunalom osnovni je uslov za ulazak Vojske Srbije i Crne Gore u program Partnerstvo za mir, izjavio je ambasador Sjedinjenih Država u Beogradu Majkl Polt. Polt je takođe dodao da je pitanje potpune saradnje sa Tribunalom glavni problem Vlade Srbije i podvukao da Vlada taj problem pokušava da reši izraživši uverenje da se to može dogoditi. A Vlada Srbije saopštila je da je u saradnji sa Nacionalnim savetom za saradnji sa Haškim tribunalom informisala Tribunal o oceni konzilijuma lekara da je operacija haškog optuženika generala Sretena Lukića uspešno obavljena. U saopštenju se dodaje da je Vlada u stalnom kontaktu sa lekarima i očekuje da će Lukić veoma brzo izaći iz bolnice, posle čega će mu obezbediti da i u Haškom tribunalu ima svu neophodnu lekarsku pomoć. Inače, kako je ranije najavljivano za Hag je odleteo policijski general Republike Srpske Ljubimir Borovčanin, koji se dobrovoljno predao Tribunalu a koji je optužen za ratne zločine.
XS
SM
MD
LG